Συνταγές

SALMON IKURA DON

Κατερίνα Χανιώτη
(Chef στο Wokshop)

Τα πιάτα Donburi είναι το αγαπημένο comfort food κάθε Ιάπωνα. Πρόκειται για μπολ που έχουν ως βάση ατμιστό ρύζι και από πάνω κάποιο topping από κρέας, λαχανικά ή θαλασσινά. Αυτήν την εβδομάδα δοκιμάζουμε Donburi με σολομό, χαβιάρι, φύλλα ιαπωνικής μέντας και dressing από Ponzu ή σάλτσα σόγιας. Απλά απίθανο!

ΦΙΛΕΤΟ ΣΟΛΟΜΟΥ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΣΕ MIRIN ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΓΙΑΣ

Θες να φτιάξεις το τέλειο φιλέτο σολομού στο τηγάνι σου; Μαρινάρισε το σε σάλτσα σόγιας, sake και mirin. Θες και ένα τέλειο μυστικό για τα λαχανικά που το συνοδεύουν; Πρόσθεσε λίγη μαρινάδα από το ψάρι όταν τα σοτάρεις μαζί με τα Noodles ρυζιού και το πιάτο θα απογειωθεί! Ελαφριά, θρεπτική και πανεύκολη συνταγή που θα φτιάξεις πολλές φορές.

ΚΟΡΤΕΖΙΝΕΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΕ ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΑΠΟ ΣΑΛΤΣΑ TONKATSU

Αγαπάμε το Street food από όπου κι αν προέρχεται και ειδικά όταν συνδυάζει τον Αμερικανικό νότο με την ιαπωνική κουζίνα, όπως η παρακάτω συνταγή. Τα σιγομαγειρεμένα, καλομαριναρισμένα ζουμερά χοιρινά παϊδάκια κάνουν θραύση αν τα συνδυάσεις με σάλτσα Tonkatsu, μια από τις πιο διάσημες ιαπωνικές σάλτσες με γλυκιά φρουτώδη γεύση που έχει όμως πικάντικη πινελιά στο τελείωμα. Μια λέξη πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ενώ τα φτιάχνεις. Slow!

PANCAKES ΜΕ ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ & ΑΜΥΛΟ ΤΑΠΙΟΚΑΣ

Βασίλης Σπόρος
(Chef στην Cardinal)

Κυριακάτικο Brunch; Σου έχουμε μια διαφορετική πρόταση για φουλ αρωματικά αφράτα pancakes με γάλα καρύδας, ρυζάλευρο, άμυλο ταπιόκας και ζάχαρη από φοίνικα. Λίγο πιο healthy, λίγο πιο ελαφριά και με ξεχωριστή νοστιμιά. Σέρβιρε τα με spread από anko, τη γλυκιά πάστα από κόκκινα φασόλια που οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν στα γλυκά τους όπως εμείς χρησιμοποιούμε τη σοκολάτα.

MAPO TOFU

Κατερίνα Χανιώτη
(Chef στο Wokshop)

Το Mapo Tofu είναι τυπικά ένα κινέζικο πιάτο αλλά εμείς αυτή την εβδομάδα φτιάξαμε και σας προτείνουμε την πιο ελαφριά και ντελικάτη σε άρωμα ιαπωνική εκδοχή του. Στην ιαπωνική κουζίνα, όλα τα πιάτα που σερβίρονται μέσα σε μικρά μπολ, έχουν ως βάση ατμιστό ρύζι και από πάνω διαφορετικά κάθε φορά toppings από κρέας, λαχανικά ή θαλασσινά, ονομάζονται Donburi. Το Donburi είναι το αγαπημένο comfort food κάθε Ιάπωνα, αφού φτιάχνεται πανεύκολα, είναι νόστιμο και φουλ θρεπτικό. Μια δοκιμή θα σας πείσει!

 

ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΠΑΣΤΑ TOM YUM

Οι φτερούγες κοτόπουλου που φτιάξαμε για εσάς δεν έχουν καμία σχέση με τις συνηθισμένες συνταγές. Είναι βουτηγμένες και ψημένες στην πιο νόστιμη μαρινάδα από σάλτσα σόγιας και φουλ αρωματική thai πάστα Tom Υum, που τους δίνει spicy χαρακτήρα. Μαζί με το δροσερό dip από γιαούρτι, lime και ginger είναι το τέλειο φαγητό που φτιάχνεται πανεύκολα οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας.

JUICY PORK CUBES

Η χοιρινή πανσέτα στην πιο νόστιμη και ζουμερή εκδοχή της. Δοκίμασε αυτή τη συνταγή μόνο εάν έχεις να δώσεις στο κρέας το χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να γίνει super τρυφερό, να μαριναριστεί και να πάρει όλα τα αρώματα της μαρινάδας από sake, σάλτσα σόγιας και ρυζόξιδο. Το αποτέλεσμα; Απίθανο και λιώνει στο στόμα. Και αν θες να το δοκιμάσεις στη gluten free εκδοχή του δεν έχεις παρά να αντικαταστήσεις την κανονική σόγια με Tamari Soy Sauce της Kikkoman.

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΣΤΑ TOM YUM

Βασίλης Σπόρος
(Chef στην Cardinal)

Ξεκίνησε από την Ταϊλάνδη και έγινε διάσημη σε όλον τον κόσμο. Έχεις δοκιμάσει ποτέ τη σούπα Tom Yum; Σου έχουμε την καλύτερη και πιο εύκολη συνταγή για να γευθείς το πικάντικο και ολίγον ξινό μεγαλείο της τώρα που ακόμη έχει κρύο και ταιριάζει γάντι στο μενού. Το γάλα καρύδας έρχεται και αντισταθμίζει τον spicy χαρακτήρα της. Είναι και συνταγή one-pot, για εσένα που βαριέσαι το καθάρισμα μετά το μαγείρεμα. Enjoy!

Lo Mein Noodles

Κατερίνα Χανιώτη
(Chef στο Wokshop)

Οι Κινέζοι γιορτάζουν την άφιξη του νέου χρόνου για περίπου 16 ημέρες. Οι εορτασμοί συμπεριλαμβάνουν παρελάσεις, πυροτεχνήματα, αναβίωση παλιών εθίμων αλλά και πολύ φαγητό με παραδοσιακές συνταγές που κρύβουν συμβολισμούς. Τα nooldes εννοείται πως πρωταγωνιστούν στα τραπέζια εκείνες τις ημέρες. Πέραν από τις κλασικές συνταγές όπως αυτή θα βρείτε παρακάτω, οι περισσότεροι φτιάχνουν και μια εορταστική τους εκδοχή, όπου τα nooldes είναι μακρύτερα σε μήκος από τα συνηθισμένα και συμβολίζουν τη μακροζωία. Στα αγγλικά είναι γνωστά ως  Longevity Noodles.

Sweet & Sour Fish

Η χρονιά του Χοίρου πλησιάζει και οι εορτασμοί ήδη έχουν αρχίσει σε όλη την Κίνα. Ένα φαγητό που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι είναι το ψάρι. Συμβολίζει τον πλούτο και το οικονομικό πλεόνασμα. Η παράδοση λέει ότι το μισό ψάρι τρώγεται το βράδυ της παραμονής και το υπόλοιπο την πρώτη ημέρα του χρόνου, προμηνύοντας έτσι ένα νέο έτος με καλή τύχη και ευμάρεια. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, το κεφάλι του ψαριού δείχνει πάντοτε προς τους καλεσμένους.

RAMEN-STYLE CELLOPHANE NOODLE SOUP WITH SIMMERED PORK

Το γευστικό μυστικό μιας καλής ramen soup κρύβεται στο ζωμό της. Συνήθως για την παρασκευή αυτού του ζωμού χρησιμοποιείται χοιρινό κρέας που έχει σιγοβράσει. Άλλες φορές γίνεται από leftovers από κοτόπουλο ή χοιρινό και φύκι kombu μαζί με καπνιστή αποξηραμένη παλαμίδα σε νιφάδες ή με αποξηραμένες σαρδέλες και άλλα αποξηραμένα ψάρια ή θαλασσινά. Και αυτά είναι τα υλικά που της δίνουν τη χαρακτηριστική αυθεντική umami γεύση. Στη συνταγή παρακάτω αντικαταστήσαμε τα κλασικά ramen nooldes με noodles πατάτας kuzukiri.

 

Goto Top