Food Story

14 + 1 ZERO FOOD WASTE TIPS

Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε υλικά και πρώτες ύλες που περίσσεψαν από τη μαγειρική, ή και φαγητό που έχει περισσέψει;

Οι σεφ της Cardinal μοιράζονται τα δικά τους zero food waste tips.

  1. Περισσεύματα από nori, εκτός από το να τα προσθέσετε σε σαλάτες, stir fries και σούπες, μπορείτε να τα αναμείξετε με λίγη ponzu, να χτυπήσετε καλά το μείγμα σε μπλέντερ και στη συνέχεια να ανακατέψετε με μαγιονέζα. Σερβίρετε τη nori-ponzu mayo με θαλασσινά της αρεσκείας σας.
  2. Κρατήστε τα κοτσάνια από τα αποξηραμένα shitake και χρησιμοποιήστε τα σε ζωμούς για επιπλέον γεύση.
  3. Φλούδες και κοτσάνια από λαχανικά, όπως καρότα, κρεμμύδια, πράσα, σέλερι, χρησιμοποιήστε τα για να κάνετε ζωμό λαχανικών.
  4. Αφού στύψετε τα λεμόνια ή λάιμ, τις «κούπες» κρατήστε τες. Βράστε τες μέσα σε απλό σιρόπι (1-1) και στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός μπλέντερ, κάντε τες έναν πουρέ. Χρησιμοποιήστε τον πουρέ σε μια χειροποίητη coconut panna cotta ή ακόμη και σε γιαούρτι.
  5. Περισσεύματα από tofu μπλεντάρετέ τα μαζί με ίση ποσότητα αβοκάντο και φτιάξτε μια σπιτική vegan avocado mayo.
  6. Χρησιμοποιήστε το νερό στο οποίο μουλιάσατε τα αποξηραμένα shitake σε μακαρονάδες της αρεσκείας σας ή σε ένα ριζότο μανιταριών.
  7. Τις φλούδες από μπανάνες χρησιμοποιήστε τες για να φτιάξετε ένα vegan bacon. Αφού αφαιρέσετε τις εσωτερικές ίνες με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, τηγανίστε τες μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα, στη συνέχεια αλείψτε τες με ένα μείγμα από soy sauce, maple syrup και καπνιστή πάπρικα και βάλτε τες στον φούρνο να καραμελώσουν.
  8. Ρύζι το οποίο σας παράβρασε μπλεντάρετέ το και προσθέστε το σε μια πουτίγκα καρύδας.
  9. Πέτσες από ψάρια όπως λαβράκι και τσιπούρα στεγνώστε τες από την υγρασία που έχουν και τηγανίστε τες σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Προσθέστε αλάτι και δοκιμάστε τες σαν πεντανόστιμα κρακεράκια ή και σαν βάση για ταρτάρ.
  10. Αν σας περισσέψει κινόα ή φαγόπυρο που έχετε βράσει, τηγανίστε το σε καυτό λάδι, στραγγίξτε το και προσθέστε το, για έξτρα τραγανή υφή, σε sushi roll.
  11. Κοτσάνια από μυρωδικά ή ακόμη και φύλλα μυρωδικών τα οποία πρόκειται να χαλάσουν μπλεντάρετέ τα με ελαιόλαδο, σουρώστε το μείγμα και φτιάξτε ένα αρωματικό λάδι μυρωδικών.
  12. Μην πετάτε τον χυμό τζίντζερ για sushi. Χρησιμοποιήστε τον για να μαρινάρετε βραστές γαρίδες ή ακόμη και για να δώσετε την ένταση του τζίντζερ στα κοκτέιλ σας.
  13. Σε περίπτωση που σας πανιάσουν τα nori, αλείψτε τα με λίγο ασπράδι αβγού, βάλτε τα σε ένα ταψί, προσθέστε βάρος από πάνω τους και ψήστε για δέκα λεπτά στον φούρνο, μέχρι να γίνουν τραγανά. Χρησιμοποιήστε τα σαν κράκερ.
  14. Χρησιμοποιήστε το sushi seasoning που σας περίσσεψε για να φτιάξετε πίκλες λαχανικών.
  15. Σε ζεστό τηγάνι, δώστε λίγο χρώμα σε περισσεύματα από panko και προσθέστε τα στο παστίτσιο κατά το ψήσιμο.

 

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ: https://www.fortune-cookie.gr/?cardinal#74

Goto Top