Food Stories

WOK: ΜΑΘΕ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΤΗΓΑΝΙ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ

Το πιο διάσημο τηγάνι του ανατολικού κόσμου, που πλέον χρησιμοποιείται σε κάθε γωνιά της γης, κατάγεται από την Κίνα. Πιστεύεται ότι εμφανίστηκε κατά τη δυναστεία Χαν και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη ξήρανση σιτηρών.

ALL ABOUT JAPANESE KNIVES

Μπορεί κανείς εύκολα να συσχετίσει ένα ιαπωνικό μαχαίρι με το σπαθί ενός ιάπωνα σαμουράι, χωρίς να έχει και πολύ άδικο. Η κατασκευή των ιαπωνικών μαχαιριών για μαγειρική χρήση εξελίχθηκε παράλληλα με τα διάσημα σπαθιά των Ιαπώνων πολεμιστών και μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα είχε τελειοποιηθεί.

Yuzu: Τα ιαπωνικό εσπεριδοειδές που κερδίζει διαρκώς την προσοχή του γαστρονομικού κόσμου

Η Ιαπωνία έχει εσπεριδοειδή για κάθε εποχή και για τους Ιάπωνες, η λέξη yuzu (γνωστή και ως ιαπωνικό κίτρο), αναμφισβήτητα φέρνει συνειρμικά  στο μυαλό το Χειμώνα. Αντί για ξύδι, το να στύβεις λίγο χυμό από yuzu ή να πασπαλίζεις λίγο από το ξύσμα του πάνω από ένα πιάτο, είναι το μυστικό που φέρνει άρωμα σε κάθε γεύμα.

UMESHU: ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΛΙΚΕΡ ΑΠΟ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ UME

Το Umeshu (梅酒) είναι το διάσημο ιαπωνικό λικέρ που φτιάχνεται από την ωρίμανση ολόκληρων των δαμάσκηνων ume (με το κουκούτσι), όσο αυτά είναι ακόμη άγουρα και πράσινα, μέσα σε λικέρ μαζί με ζάχαρη.

DASHI – Ο ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ ΙΑΠΩΝΙΚΟΣ ΖΩΜΟΣ

Το Dashi (だ し, 出 汁) ή Dashijiru (出 し 汁), είναι ο διάσημος ζωμός που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά πολλών ιαπωνικών πιάτων. Τόσο σημαντικός και απαραίτητος στις συνταγές, που χρησιμοποιείται απαρέγκλιτα στην καθημερινή ιαπωνική κουζίνα και η ύπαρξή του εντοπίζεται από την περίοδο Edo (17ος αιώνας). Σε αντίθεση με τους ζωμούς από άλλες διάσημες κουζίνες, οι οποίοι παρασκευάζονται συνήθως από βρασμό κρέατος, λαχανικών, βοτάνων και μπαχαρικών για αρκετές ώρες, το dashi τις περισσότερες φορές περιέχει μόνο ένα ή δύο συστατικά και η προετοιμασία του διαρκεί μόλις 20 λεπτά. Ωστόσο, το dashi χαρίζει απλόχερα στα ιαπωνικά πιάτα τη μοναδική γεύση umami.

Όλα τα αποξηραμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του dashi είναι πλούσια σε φυσικά γλουταμινικά και προσφέρουν έντονη γεύση. Αυτή η χαρακτηριστικά αλμυρή και γλυκιά γεύση umami είναι μάλιστα τόσο παρούσα στο πιάτο που προστίθεται, που δεν χρειάζεται να καρυκεύσεις το φαγητό με τίποτα άλλο! Είναι η ίδια ξεχωριστή νότα που κάνει το dashi να διαφέρει τόσο πολύ από οποιοδήποτε άλλο ζωμό. Συνήθως ο ζωμός φτιάχνεται από:

Kombu – Ξερό φύκι kombu με έντονη θαλασσινή γεύση. Φτιάχνεται από kombu και είναι κατάλληλος και για vegetarians αλλά και για vegans.
Katsuobushi (dried bonito flakes) – Φτιάχνεται από αποξηραμένες καπνιστές λεπτές νιφάδες παλαμίδας και προσφέρει ντελικάτη γεύση και άρωμα.
Iriko ή niboshi – Φτιάχνεται από αποξηραμένες αντσούγιες / σαρδέλες, έχει δυνατή γεύση και άρωμα θάλασσας και αποτελεί μια πιο οικονομική επιλογή σε σύγκριση με τους ζωμούς που φτιάχνονται από kombu ή katsuobushi.
Shiitake – Φτιάχνεται από αποξηραμένα μανιτάρια shiitake. Σπάνια χρησιμοποιείται σε συνταγές σκέτος εκτός και αν πρόκειται για vegan μενού. Συνήθως συνδυάζεται με Katsuo Dashi ή με Kombu Dashi για πιο έντονο αποτέλεσμα.
• Συνδυασμό όλων ή τουλάχιστον δύο από τα παραπάνω υλικά, όπως για παράδειγμα το συνδυασμό kombu και katsuobushi.

Η πιο συνηθισμένη χρήση του είναι μέσα στη miso soup, τη σούπα που μιλά στη ψυχή κάθε Ιάπωνα. Η αυθεντική ιαπωνική σούπα miso, περιέχει ζωμό dashi αντί για οποιοδήποτε άλλο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου. Το dashi χρησιμοποιείται επίσης ως βάση σε ιαπωνικά hot pots, όπως το Shabu Shabu, σε ζωμούς όπως το Oden, σε βραστά πιάτα όπως το Nikujaga, αλλά και σε πιάτα σούπας με νουντλς όπως τα udon, soba ή τα διάσημα ramen. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως seasoning σε συνταγές όπως το Tamagoyaki, το Takikomi Gohan και το Takoyaki ή να προστεθεί σε σάλτσες για να αναδείξει την αλμυρότητα του πιάτου. Δεδομένου ότι είναι ένας καθαρός ζωμός πλούσιος σε γεύση και με ιδιαίτερο λεπτό άρωμα, το dashi είναι πραγματικά ευέλικτο στη μαγειρική χρήση και μπορείς κυριολεκτικά να το χρησιμοποιείς σε οποιαδήποτε πιάτο απαιτεί προσθήκη ζωμού.

ΚΟΥΖΙΝΑ KAISEKI: Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ HAUTE CUSINE

Η ιαπωνική κουζίνα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς του κόσμου κι αν κάποιος επιθυμεί να έρθει σε επαφή με το γαστρονομικό μεγαλείο της, δεν έχει παρά να τη γνωρίσει μέσα από την κομψότητα των πιάτων ενός Kaiseki μενού.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Η Κίνα διαθέτει παράδοση αιώνων στη μαγειρική τέχνη. Με τις πρώτες συνταγές να εντοπίζονται έως και 3.000 χρόνια πριν και τον αριθμό των κινέζικων πιάτων να ξεπερνά σήμερα τα 8.000, η κινέζικη κουζίνα ξεχωρίζει για τη γευστική και αισθητική έμφαση στη λεπτομέρεια, επιτυγχάνοντας απόλυτη ισορροπία σε κάθε πιάτο (γιν και γιάνγκ). Ένα τυπικό κινέζικο γεύμα περιλαμβάνει ρύζι, noodles, ατμιστά ψωμάκια bao, κρέας (λευκό ή κόκκινο), ψάρια ή θαλασσινά, λαχανικά και σούπα.

3 λόγοι που αγαπάμε το κινέζικο φαγητό

Σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σου 3 από τους λόγους που μας κάνουν να αγαπάμε την Κινέζικη κουζίνα. Ισορροπία γεύσεων. Απλές παρασκευές & one pot συνταγές. Φαγητό που χαίρεσαι να μοιράζεσαι.

Όλα όσα θες να ξέρεις για το MISO και 9 τρόποι να το χρησιμοποιήσεις στην κουζίνα σου

Το Miso είναι ένα ιαπωνικό προϊόν που φτιάχνεται από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Είναι ένα από τα πιο versatile ασιατικά υλικά και τελευταία το χρησιμοποιούμε όλο και πιο συχνά σε οτιδήποτε!

HAPPY CHINESE NEW YEAR – YEAR OF THE OX

Σήμερα είναι η ημέρα της κινέζικης πρωτοχρονιάς και η Κίνα υποδέχεται το 2021, τη χρονιά του Μεταλλικού Βουβαλιού, που εμφανίζεται κάθε 12 χρόνια και συμβολίζει την υπευθυνότητα και τη σκληρή δουλειά για την επίτευξη των στόχων που θέτουμε.

Goto Top