Συνταγές

Pad See Ew

To pad see ew είναι ένα από τα πιο διάσημα street food πιάτα της Ταϊλάνδης.  To ‘’pad” σημαίνει τηγανητός, και το ”ew” σημαίνει σόγια, έτσι το όνομα του πιάτου κυριολεκτικά σημαίνει τηγανητή σάλτσα σόγιας. Θεωρείται εξαιρετικά δημοφιλές λόγω του ιδιαίτερου αρώματος που αποκτά από το τηγάνισμα της σάλτσας σόγιας, του σκόρδου, των αυγών και των λαχανικών. 

 

Dairy-Free Creme Caramel

Η αγαπημένη όλων γαλλική κρέμα καραμελέ φτιάχνεται συνήθως με γάλα πλήρες σε λιπαρά και λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. Για μια πιο ελαφριά και dairy -free εκδοχή, δοκιμάσαμε να φτιάξουμε το διάσημο επιδόρπιο με γάλα και ζάχαρη καρύδας. Το πείραμα άξιζε και πέτυχε. Ακολούθησε τα βήματα και δοκίμασε το.

 

Katsu Sando

Γιώργος Παπαδιαμαντόπουλος
(Chef στα Wok Shop)

Η ιαπωνική κουζίνα που εμπνέεται από τη κουζίνα της Δύσης ονομάζεται Yōshoku και τα ιαπωνικά sando ανήκουν σίγουρα σε αυτή. Ένα διαφορετικό sandwich με παναρισμένο χοιρινό με λαχανικά ανάμεσα σε ψημένες τραγανές φέτες του τοστ.

SUEA RONG HIA (CRYING TIGER BEEF)

Το Suea Rong Hai είναι ένα κλασικό ταϊλανδέζικο πιάτο, γνωστό επίσης και ως ‘’το κλάμα της τίγρης’’. Πρόκειται για ψητές φέτες πικάντικα μαριναρισμένου flank steak με μπαχαρικά, που σερβίρεται πλάι σε κολλώδες ρύζι (sticky rice). Το πιάτο συνοδεύεται συνήθως με πικάντικη σάλτσα dipping από ταϊλανδέζικο τσίλι, σκόρδο, fish sauce, χυμό λάιμ, κόλιανδρο και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Παρακάτω η συνταγή μας για να το δοκιμάσεις στην κουζίνα σου.

LUK CHIN PING

Το Luk chin ping πωλείται από πολλούς πλανόδιους πωλητές στην Ταϊλάνδη και είναι το αγαπημένο street food παιδιών και ενηλίκων. Πρόκειται για ταϊλανδέζικο σνακ από ψητά ή τηγανητά κεφτεδάκια, φτιαγμένα από κιμά (συνήθως βοδινού ή χοιρινού κρέατος) σε συνδυασμό με βότανα και καρυκεύματα. Το πιάτο σερβίρεται σε σουβλάκι μπαμπού και συνήθως συνοδεύεται από μια γλυκιά και πικάντικη σάλτσα. 

Thung Thong

Γνωστά επίσης ως ”χρυσά πορτοφόλια” ή ”χρυσές τσάντες”, τα thung thong είναι τραγανά ταϊλανδέζικα dumplings με κάστανα νερού, φρέσκα κρεμμύδια, μανιτάρια και minced χοιρινό ή κοτόπουλο. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη γέμιση τους, σοτάρονται πρώτα σε σάλτσα σόγιας, σάλτσα στρειδιών, σάλτσα ψαριού και ζάχαρη. Εκτός από τη γέμιση, τα thung thong είναι επιπλέον εμπλουτισμένα με αρωματική πάστα φτιαγμένη από σκόρδο, πιπέρι και κόλιανδρο. Τηγανίζονται μέχρι να αποκτήσουν τραγανή υφή και χρυσαφί χρώμα και σερβίρονται με γλυκιά σάλτσα τσίλι στο πλάι.

Pan-Fried Meat Pies (Xian Bing)

Παραδοσιακή κινεζική κρεατόπιτα με τραγανό περιτύλιγμα και αλμυρή γέμιση. Η λέξη bing περιγράφει οτιδήποτε σχετίζεται με ζύμη στην κινέζικη κουζίνα (π.χ. cakes, dumplings κ.ά.). Ο όρος xian είναι δύσκολο να μεταφραστεί, αλλά τα xian bings είναι πολύ απλά ο πιο δημοφιλής τύπος πίτας της χώρας, με βόειο κρέας.

Goto Top