Food Story

All About Ramen

Σίγουρα έχεις δοκιμάσει τα ramen noodles σε διάφορες εκδοχές τους. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι ταξίδεψαν από την Κίνα στην Ιαπωνία το 1860, την εποχή που η Ιαπωνία έδωσε τέλος στην εθνική απομόνωση και άνοιξε και πάλι τα λιμάνια της. Έτσι η κινέζικη παράδοση για το πως φτιάχνεις και μαγειρεύεις noodles εξελίχθηκε σε μια μοναδική ιαπωνική τεχνική που έγινε στην πορεία γνωστή ως «ramen».

Υπάρχουν διάφοροι τύποι Ramen Noodles. Κάποια είναι λεπτά, άλλα μεσαία σε πάχος και άλλα χοντρά. Κάποια είναι ευθεία και κάποια σγουρά. Και κάποια για να γίνουν ακόμη πιο ελκυστικά εμπλουτίζονται με προσθήκη φυσικής χρωστικής από ιασμινοειδή γαρδένια και αποκτούν το χαρακτηριστικό τους κίτρινο χρώμα.

Από που πήραν όμως το όνομά τους τα πιο διάσημα noodles στην Ιαπωνία; Η λέξη ramen προέρχεται από το συνδυασμό της έκφρασης «Hao le», που σημαίνει σε ευθεία μετάφραση «ένα πεντανόστιμο πιάτο ολοκληρώθηκε», με τη λέξη «men» που σημαίνει στα ιαπωνικά, noodles. Η ιστορία λέει ότι στη νήσο Hokkaido και στην πόλη Sapporo, λειτουργούσε το 1921 ένα κινέζικο εστιατόριο με το όνομα Takeya. Ο chef του εστιατορίου, κινέζος σε εθνικότητα, μαγείρευε καθημερινά για τους φοιτητές του πανεπιστημίου που βρισκόταν απέναντι από το εστιατόριο μια υπέροχη και περιζήτητη εκδοχή της κινέζικης σούπας με noodles Rousi Tangmian. Κάθε φορά λοιπόν που η σούπα ήταν έτοιμη, ο chef φώναζε τη φράση «Hao le» και στους Ιάπωνες θαμώνες, αυτή η κατάληξη «le» ακουγόταν περισσότερο ως «ra». Συνδυάζοντας λοιπόν το «ra» με το «men» προέκυψε από αυτό το εστιατόριο η λέξη ramen.

Πλέον, όλο και συχνότερα ακούμε πια για ramen soup και ένα νέο ramen store ανοίγει κάθε μέρα σε κάποιο σημείο σε Ευρώπη και Αμερική. Οι σούπες με ramen noodles είναι από τα πλέον δημοφιλή πιάτα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς στην Ιαπωνία. Φτιάχνονται κυρίως με leftovers από κοτόπουλο ή χοιρινό και φύκι kombu μαζί με καπνιστή αποξηραμένη παλαμίδα σε νιφάδες ή με αποξηραμένες σαρδέλες και άλλα αποξηραμένα ψάρια ή θαλασσινά. Και αυτά είναι τα υλικά που της δίνουν την χαρακτηριστική αυθεντική umami γεύση. Άλλη μια δημοφιλής εκδοχή της σούπας είναι αυτή που χρησιμοποιεί κόκαλα από χοιρινό κρέας που έχουν σιγοβράσει για μέρες προκειμένου να βγάλουν έναν πλούσιο και θρεπτικό ζωμό γεμάτο κολλαγόνο. Οι τρεις επικρατέστεροι διαφορετικοί ζωμοί για τις Ramen Soup που έχουν ταξιδέψει από τρία διαφορετικά μέρη της Ιαπωνίας φτάνοντας στο τραπέζι των πιο ψαγμένων εστιατορίων ανά τον κόσμο είναι:

  • Miso Ramen Soup με κύριο υλικό την πάστα Miso από τη νήσο Hokkaido.
  • Shoyu Ramen Soup με κύριο υλικό τη σάλτσα σόγιας που είναι διάσημη στην περιοχή του Tokyo.
  • Tonkotsu Ramen Soup με βάση το χοιρινό κρέας, διάσημη στη νήσο Kyushu.

Εσύ ποια θα προτιμούσες να δοκιμάσεις;

Και κάτι ακόμη που ίσως δεν γνωρίζεις. Τα στιγμιαία γεύματα με noodles εφευρέθηκαν το 1958 από τον Momofuku Ando (1910 – 2007). Ήταν ο πρώτος που συσκεύασε προψημένα ξηρά noodles σε μικρά πακέτα. Το 1966, ο Ando ταξίδεψε στις Η.Π.Α. για να λανσάρει τα δημοφιλή πια στη χώρα του προψημένα noodles στα supermarkets. Το προσωπικό των supermarkets στην Αμερική άνοιγε τις συσκευασίες, έσπαγε το συμπαγή κύβο με τα noodles στη μέση και τα σέρβιρε με ζεστό νερό μέσα σε κύπελα μιας χρήσης, τρώγοντας τα με πιρούνι. Αυτό ήταν και η έμπνευση για τον Momofuku για να ξεκινήσει τη συσκευασία των προψημένων noodles στα γνωστά πιά cups. Σήμερα, περίπου εκατό δισεκατομμύρια instant noodles καταναλώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη. Δες εδώ όλα τα brand και τις διαθέσιμες γεύσεις.

 

Goto Top