Food Story

Όλα όσα θες να ξέρεις για το MISO και 9 τρόποι να το χρησιμοποιήσεις στην κουζίνα σου

Το Miso είναι ένα ιαπωνικό προϊόν που φτιάχνεται από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Είναι ένα από τα πιο versatile ασιατικά υλικά και τελευταία το χρησιμοποιούμε όλο και πιο συχνά σε οτιδήποτε! Από συνταγές για σούπες, μέχρι dressings ή και σε επιδόρπια. Έχει γλυκιά και αλμυρή γεύση και δίνει umami twist όπου κι αν μπει. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι όσοι το δοκιμάζουν σε μια συνταγή για πρώτη φορά, ενθουσιάζονται με τη ξεχωριστή βαθιά γεύση που χαρίζει, χωρίς ακριβώς να μπορούν να προσδιορίσουν για τι είδους γεύση μιλάμε.

Εάν δεν έχει τύχει να δοκιμάσετε ποτέ το miso, ίσως αναρωτιέστε τι είδους miso θα πρέπει να πάρετε και πως να το χρησιμοποιήσετε. Ακόμη κι αν το είχατε δοκιμάσει στο παρελθόν, είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι προορίζεται μόνο για σούπες ramen ή σούπες miso. Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ από αυτό. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι μοναδικοί και ξεχωριστοί τρόποι να το απολαύσετε στη μαγειρική σας.

Το Miso κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές με διαφορετικές εντάσεις η κάθε μια. Σε γενικές γραμμές, ο κανόνας είναι όσο πιο σκουρόχρωμο και προς το κόκκινο, τόσο πιο έντονη είναι η γεύση του. Επίσης, κάθε περιοχή της Ιαπωνίας είναι γνωστή για έναν τύπο miso. Ρύζι, κύαμοι σόγιας και κριθάρι καθορίζουν τον τύπο miso που παράγεται ανά περιοχή. Το miso από ρύζι είναι γνωστό ως Kome, το miso από κριθάρι ως Mugi ενώ το miso από φασόλια σόγιας ως Mame.

Με τι είδους miso πρέπει να ξεκινήσετε; Εάν δεν είστε σίγουροι ποια εκδοχή να αγοράσετε, θα προτείναμε στους αρχάριους να ξεκινήσουν με το λευκό miso ή Shiro miso όπως λέγεται. Από τα σταθερά αγαπημένα μας προϊόντα miso παραμένουν τα αυτά της εταιρίας Hikari. Μπορείτε να βρείτε όλη μας την ποικιλία σε κωδικούς miso εδώ.

Ακολουθούν 9 super νόστιμοι τρόποι να το χρησιμοποιήσετε στις παρασκευές σας: 

1) Αναμείξτε miso, βούτυρο και ζάχαρη για τα πιο yummy popcorn topping που έχετε δοκιμάσει ποτέ.

2) Για τους vegan και vegetarian. Συνδυάστε mix από miso και σάλτσα σόγιας ως το τέλειο υποκατάστατο για οποιαδήποτε συνταγή απαιτεί fish sauce.

3) Για ένα εκπληκτικό dressing συνδυάστε 1 κ.γλ. miso, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. rice vinegar και σερβίρετε πάνω από τη σαλάτα σας.

4) Καραμελώστε κρεμμύδια με miso και προσθέστε τα μέσα σε burgers ή πάνω από ψητό κοτόπουλο.

5) Φτιάξτε μια εκπληκτική μαρινάδα συνδυάζοντας miso, ξίδι και μέλι. Εξαιρετική για κοτόπουλο, tofu ή και οποιαδήποτε άλλη ύλη επιθυμείτε να μαρινάρετε.

6) Προσθέσετε miso και sesame oil σε ψητό ψάρι κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

7) Δοκιμάστε το καλύτερο topping με miso κάνοντας mix: miso, ταχίνι, maple syrup, rice vinegar και όσο νερό χρειάζεται. Πάει παντού!

8) Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά προσθέσετε miso μαζί με μπισκότο και καραμέλα πάνω από το παγωτό σας. Θα μας θυμηθείτε.

9) Καβουρδίστε ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς μαζί miso, ζάχαρη και sesame oil και προσθέστε τους σε μπάρες δημητριακών ή toffee barks.

Μια δοκιμή θα σας πείσει! Καλή επιτυχία.

Goto Top