Food Story

UMESHU: ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΛΙΚΕΡ ΑΠΟ ΔΑΜΣΚΗΝΑ UME

Το Umeshu (梅酒) είναι το διάσημο ιαπωνικό λικέρ που φτιάχνεται από την ωρίμανση ολόκληρων των δαμάσκηνων ume (με το κουκούτσι), όσο αυτά είναι ακόμη άγουρα και πράσινα, μέσα σε λικέρ μαζί με ζάχαρη. Έχει χαρακτηριστική γλυκιά, φρουτώδη και ξινή γεύση, ενώ η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ δεν ξεπερνά το 10-15%. Εάν έτυχε ποτέ να πέσει στα χέρια σου κάποιο μπουκάλι, αποκλείεται να σου πέρασε απαρατήρητο, μιας και τα φρούτα ume περιέχονται ολόκληρα μέσα και στριφογυρίζουν ρυθμικά στον πάτο με κάθε κίνηση!

Στα ιαπωνικά εστιατόρια μπορεί να συναντήσει κανείς πολλές διαφορετικές ποικιλίες Umeshu, καθώς επίσης και να δοκιμάσει μίξεις σε cocktails με βάση το λικέρ. Αν βρεθείς λοιπόν σε ένα ιαπωνικό μπαρ, μη διστάσεις καθόλου να ζητήσεις ένα Umeshu on the Rocks – προφέρεται umeshu rokku! Είναι πολύ δημοφιλής επιλογή για να πεις “Kanpai” στις μπάρες του Tokyo.

Ένα συχνό λάθος είναι να μπερδεύει κανείς τα ιαπωνικά δαμάσκηνα ume με τα δικά μας δαμάσκηνα.  Ανήκουν μεν στην ίδια ομάδα τροφίμων, Rosaceae Prunus, είναι παρόλα αυτά δύο φρούτα με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα Ume έχουν περιεκτικότητα σε οξύ 4-5%, σε σύγκριση με την οξύτητα 1-2% που συναντάμε στα δικά μας δαμάσκηνα. Όσο τα ume ωριμάζουν, το επίπεδο του κιτρικού οξέος ξεπερνά εκείνο των άλλων οργανικών οξέων. Επιπλέον, η σάρκα και το δέρμα τους περιέχει πολυφαινόλη (ένα είδος αντιοξειδωτικής ένωσης που βρίσκεται στα φυτά), η ποσότητα της οποίας αυξάνεται καθώς ωριμάζει ο καρπός. Τέλος, ο καρπός περιέχει πολλά αμινοξέα και άλλα οργανικά οξέα, όπως το κιτρικό οξύ. Σε όλη την ιαπωνική και κινεζική ιστορία, υπήρξαν διάφορες φαρμακευτικές χρήσεις για τα ume, μέσα στα χρόνια. Στην Ιαπωνία, υπάρχει δε μια παροιμία που δηλώνει ότι τα ume μπορούν να σκοτώσουν τρία είδη δηλητηρίων: εκείνα στα τρόφιμα, στο νερό και στο αίμα!

Πώς να απολαύσεις το Umeshu σου.  

Ως προς τη θερμοκρασία σερβιρίσματος, το Umeshu μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους. Ελαφρώς παγωμένο στο ψυγείο ή με προσθήκη πάγου, σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα και ζεστό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ακολουθούν έξι απολαυστικοί και δημοφιλείς τρόποι να το δοκιμάσεις:

  1. Umeshu On the Rocks: Σε ένα ποτήρι, προσθέτεις ένα μεγάλο παγάκι και σερβίρεις το Umeshu.
  2. Umeshu Sour: Umeshu ανακατεμένο με κρασί Ume shochu και σόδα.
  3. Umeshu Tonic: Ανακατεύεις 30ml Umeshu με 90ml tonic.
  4. Umeshu Soda: Ανακατεύεις ένα μέρος Umeshu με ένα μέρος ανθρακούχο νερό.
  5. Umeshu Oyuwari: Ανακατεύεις ένα μέρος Umeshu με ένα μέρος ζεστό νερό.
  6. Umeshu Ochawari: Ανακατεύεις ένα μέρος Umeshu με ένα μέρος ζεστό ή κρύο, μαύρο ή πράσινο τσάι.

Οι πιο διάσημες ετικέτες παγκοσμίως είναι αυτή της Choya, της Takara Shuzo και της Matsuyuki. Οι διαθέσιμες ποικιλίες με ολόκληρα τα φρούτα ume να περιέχονται στο μπουκάλι είναι πλέον πολλές και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να φτιάχνουν το δικό τους umeshu στο σπίτι. Το Umeshu μπορεί να παρασκευαστεί είτε από αληθινά φρούτα ume, είτε χρησιμοποιώντας πρόσθετες γεύσεις και αρώματα για να μιμηθεί τη γεύση των δαμάσκηνων. Ωστόσο, όποιο Umeshu παρασκευάζεται αποκλειστικά από φρούτα ιαπωνικού δαμάσκηνου (χωρίς πρόσθετα), φέρει την ένδειξη Honkaku Umeshu και περιέχει συνήθως μόνο φρούτα ume, ζάχαρη και αλκοόλ. Η γεύση και το άρωμα του Umeshu ωριμάζει με το χρόνο, οπότε φρόντιζε πάντα να το κρατάς το μουκάλι σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος. Cheers!

Goto Top