Tips

ΔΩΣΕ ΒΑΘΟΣ & SPICY ΠΙΝΕΛΙΑ ΣΕ ΣΟΥΠΕΣ

H Harissa είναι η καυτερή πάστα που έρχεται από τη Βόρεια Αφρική (Τυνησία συγκεκριμένα) και ταιριάζει πολύ σε μαρινάδες αλλά και όπου θες να δώσεις spicy αποτέλεσμα. Αν λοιπόν αγαπάς τις σούπες, θα αγαπήσεις και το TIP μας για αυτήν την εβδομάδα. Την επόμενη φορά που θα θες να δώσεις πικάντικο χαρακτήρα σε μια βελουτέ, πρόσθεσε λίγη από τη δημοφιλή αφρικανική πάστα στην προετοιμασία της. Είναι το κάτι άλλο!

Dressing για Ψάρι με Yuzu Kosho

Ο πικάντικος, αλμυρός και ολίγον ξινός χαρακτήρας της πιπεριάς τσίλι συναντά την ισχυρή γεύση του εσπεριδοειδούς yuzu μέσα σε ένα ολοένα και πιο δημοφιλές καρύκευμα που κυκλοφορεί σε μορφή πάστας. Γνωρίζεις το Yuzu Kosho; Είναι το ιαπωνικό versatile υλικό που κερδίζει έδαφος στις κουζίνες του κόσμου. Αυτήν την εβδομάδα σου προτείνουμε να το δοκιμάσεις σε ένα ξεχωριστό dressing για ψάρι. Απλά διαλύεις λίγη ποσότητα yuzu kosho μέσα σε νερό, προσθέτεις λίγο ξίδι, λάδι και λίγο λεμόνι ή χυμό από lime. Χρησιμοποίησε το dressing πάνω από ψητό ψάρι της επιλογής σου ή εναλλακτικά, πρόσθεσε λίγη ποσότητα πάνω από πράσινες σαλάτες.

DRESSING ME ΣΑΛΤΣΑ PONZU

Το tip μας για ένα dressing που ταιριάζει σε γιορτινές πράσινες σαλάτες με χαρακτήρα. Χρησιμοποίησε ως βάση 120ml Ponzu Sauce της Kikkoman, 1 κ.σ. spicy μουστάρδα, 4 κ.σ. vegetable oil, 1 κ.σ. Sesame Oil και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακάτεψε όλα τα υλικά σου σε ένα μπολ καλά και πρόσθεσε στο τέλος το πιπέρι. Έτοιμο σε 1 λεπτό. Enjoy!

ΣΑΛΤΣΑ VERDE ΜΕ ΦΥΚΙ HIJIKI

Το φύκι Hijiki φυτρώνει στην Ιαπωνία, στην Κορέα και στην Κίνα. Έχει αλμυρή και ιωδιούχα γεύση και είναι το υλικό που ψάχνεις κάθε φορά που θες να δώσεις ένα twist σε συνταγές με ψάρια, θαλασσινά ή και σε σαλάτες. Δοκίμασε το πάνω από ψητό ξιφία και θα μας θυμηθείς. Για να φτιάξεις λοιπόν μια super γευστική σάλτσα verde, κάλυψε τη ποσότητα που θέλεις να χρησιμοποιήσεις με νερό και άφησε να περάσουν 20 λεπτά ή μέχρι το φύκι σου να ενυδατωθεί. Στράγγισε το καλά και ανακάτεψε το, μέσα σε ένα μεσαίο μπολ,  με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο γαύρο διατηρημένο σε λάδι, μαϊντανό, παρθένο ελαιόλαδο, κάπαρη, ξύσμα λεμονιού και νιφάδες πιπεριού. Όταν το ψάρι σου είναι έτοιμο σέρβιρε απευθείας με τη σάλτσα από πάνω.

KETCHUP ΜΕ SHIO KOJI & MISO

Μια διαφορετική ketchup! Η βασίλισσα των dips αποκτά περισσότερη ένταση εάν την εμπλουτίσεις με 2 αμιγώς ιαπωνικά υλικά. Μέσα σε ένα blender χτύπα 500gr ketchup, μαζί με 75gr Shio-Koji σε υγρή μορφή και 75gr λευκό miso. Το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό και μπορείς να το γευτείς καλύτερα πλάι σε τηγανιτές πατάτες ή ως ένα ξεχωριστό spread σε sandwiches.

HARISSA DIP

Η Harissa είναι μια πάστα καυτερής κόκκινης πιπεριάς με μπαχαρικά που έρχεται από την βόρεια Αφρική. Θα τη συναντήσεις στο Μαρόκο, στην Τυνησία, στη Λιβύη αλλά πλέον και σε όλον τον πλανήτη, αφού η φήμη της έχει πια απογειωθεί. Έχει αλμυρή, πικάντικη γεύση με ένταση από κύμινο και κόλιανδρο. Φτιάξε ένα γευστικότατο dip συνδυάζοντάς την με γιαούρτι. Μέσα σε ένα bowl ανακάτεψε πάρα πολύ καλά 1 κ.σ. harissa, 3/4 κούπα γιαούρτι, 1 κ.γλ. λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, τοποθέτησε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα. Συνδύασε το dip σου με αραβικές πίτες, με κρέας, με λαχανικά και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς ότι ταιριάζει.

TOFU DIP

Μας αρέσει τόσο πολύ το tofu που πάντα ψάχνουμε νέους τρόπους να το δοκιμάσουμε. Φτιάξε ένα dip με γεμάτη γεύση και απαλή υφή για να συνοδεύσεις τα πάντα. Ξέπλυνε 300gr tofu με κρύο νερό και άφησε το να στραγγίξει σε ένα σουρωτήρι για 15 λεπτά. Τοποθέτησε σε ένα μπολ το tofu, 3 κ.σ. Sesali Tahini Sesame Paste, 1 κ.σ. χυμό λεμόνι, 1 κ.γλ. minced garlic και 1/2 κ.γλ. αλάτι. Ανακάτεψε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Βάλε το dip σε ένα καθαρό μπολ, ρίξε λίγο ελαιόλαδο και ichimi togarashi. Καλή απόλαυση!

ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ ΜΕ LKK CHILI & GARLIC SAUCE

Η Chilli Garlic Sauce της Lee Kum Kee είναι παχύρευστη και ιδιαίτερα αρωματική. Φτιάχνεται από σκόρδο και αλατισμένα chillies και προσθέτει spicy γεύση σε κάθε συνταγή. Η παχύρευστη μορφή της, την κάνει ιδανική για πολλές χρήσεις. Μια κουταλιά σε ένα stir fry θα δώσει έξτρα γεύση και αρώματα. Δοκίμασε την επίσης στο μαρινάρισμα κρεάτων και ψαριών πριν το ψήσιμο. Ανακάτεψε λίγη ποσότητα από τη σάλτσα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας που έχεις επιλέξει και δώσε πικάντικο και σκορδάτο χαρακτήρα στο ψητό με μια μόνο κίνηση.

DRESSING ΣΑΛΑΤΑΣ ME ΜΗΛΟΞΙΔΟ

Το ΝΕΟ βιολογικό ιαπωνικό μηλόξιδο της εταιρίας Uchibori γίνεται η αφορμή για ένα τέλειο dressing σαλάτας, με spicy και φρουτώδη γεύση. Τα πράγματα είναι απλά. Ανακάτεψε μέσα σε ένα μπολ: 4 κ.σ. Kikkoman Soy Sauce, 3 κ.σ. cranberries, 2 κ.σ. Apple Vinegar Uchibori, 1 κ.γλ. μουστάρδα, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 1 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Χρησιμοποίησε το απευθείας ως dressing πάνω από σαλάτες που έχουν ως βάση τα φύλλα μαρουλιού. Yummy!

Αυγά Scrambled με Shio-koji

Το Shio Koji είναι ένα παραδοσιακό Ιαπωνικό καρύκευμα από ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση με koji, νερό και αλάτι. Χαρίζει όπου και αν το χρησιμοποιήσεις μοναδική γεύση και η εταιρία Hanamaruki είναι η μοναδική που το διαθέτει στην αγορά σε υγρή μορφή. Δοκίμασε το σε μαρινάδες, σε stir fries αλλά και στο brunch! Φτιάξε αυγά scrambled με ένα γευστικό twist που θα εκτιμηθεί πολύ. Είναι απλό, αρκεί να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα.

Υλικά: 

(1 μερίδα)

  • 100gr Αυγό
  • 10gr Πλήρες γάλα
  • 1οgr Liquid Shio-Koji
  • Βούτυρο

Εκτέλεση:

  • Ανακάτεψε τα αυγά, το γάλα και το υγρό Shio-Koji.
  • Άφησε το μείγμα στην άκρη για 15 λεπτά.
  • Φτιάξε τα αυγά scrabled ακολουθώντας μια κλασική συνταγή της επιλογής σου.

 

OGURA TOAST

Το anko, γνωστό και ως γλυκιά πάστα κόκκινου φασολιού (red bean paste), είναι ίσως το πιο κλασικό υλικό της Ιαπωνικής ζαχαροπλαστικής. Δοκίμασε να φτιάξεις την ιαπωνική εκδοχή του δικού μας αγαπημένου πρωινού με ψωμί, βούτυρο και μαρμελάδα, αντικαθιστώντας τη μαρμελάδα με τη διάσημη γλυκιά πάστα. Η συνταγή είναι απλή. Θα χρειαστείς ένα απαλό βούτυρο ως spread, φρυγανισμένο ψωμί του toast, μια γενναιόδωρη δόση anko και αν θες να το δοκιμάσεις κυριολεκτικά σαν Ιάπωνας, πρόσθεσε στο τέλος λίγη σαντιγί. Ταιριάζει τέλεια δίπλα στον πρωινό καφέ.

 

Goto Top