Tips

Bolognese με Shio-koji

To Liquid Shio Koji είναι το παραδοσιακό Ιαπωνικό καρύκευμα σε υγρή μορφή από ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση με koji, νερό και αλάτι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαρινάρετε κρέας ή ψάρι αλλά και ως seasoning για κλασικές συνταγές ή stir fries. Αυτήν την εβδομάδα το δοκιμάσαμε σε μια κλασική bolognese, προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα μέσα στον κιμά, πριν προετοιμάσουμε τη σάλτσα μας. Αν θες λοιπόν να μάθεις πως με μια κίνηση μπορείς να αναβαθμίσεις την κλασική ιταλική μακαρονάδα, δοκίμασε το και εσύ!

SHIITAKE MUSHROOM RISOTTO

Τα μανιτάρια Λεντινούλα κυκλοφορούν σε αποξηραμένη μορφή και είναι γνωστά και ως shiitake. Είναι εξαιρετικά γευστικά, έχουν σαρκώδη υφή και καλλιεργούνται στην Ασία εδώ και αιώνες. Δίνουν ξεχωριστό πλούσιο άρωμα σε συνταγές stir-fry αλλά και σε κλασικές συνταγές. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις τα ιταλικά porcini με μανιτάρια shiitake για ένα κλασικό ριζότο. Το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει τόσο με το άρωμα όσο και με τη γεύση του. Enjoy!

 

 

Dressing για Σαλάτες με Yuzu Kosho

Έχεις δοκιμάσει το Yuzu Kosho στην κουζίνα σου; Κατάγεται από την Ιαπωνία και τελευταία όλοι μιλάνε για τον versatile χαρακτήρα του. Δεν είναι τίποτα άλλο από το μείγμα chili πιπεριών, αλατιού και αρωματικού εσπεριδοειδούς yuzu. Κι όμως η γεύση του έχει πολλά να πει. Δοκίμασε το σε μαρινάδες, στη μαγειρική αλλά και για να φτιάξεις ένα super αρωματικό dressing για πράσινες σαλάτες. Συνδύασε μισή κούπα rice vinegar, 2 κ.σ. ζάχαρη, αλάτι, μαύρο πιπέρι, μισή κούπα extra παρθένο ελαιόλαδο και 2 κ.γλ. yuzu kosho. Ανακάτεψε καλά και ρίξε πάνω από σαλάτα της επιλογής σου. Enjoy!

PASTA ME CHILI & GARLIC SAUCE ΤΗΣ LKK

Έχει καυτερή, ελαφρώς αλμυρή και σκορδάτη γεύση. Γνωρίζαμε ότι η σάλτσα από σκόρδο και πιπεριές chili της Lee Kum Kee είναι εξαιρετική για να μαρινάρεις κρέας και για να φτιάξεις asian stir fries. Ξέραμε επίσης ότι μπορεί να αντικαταστήσει το σκόρδο και το chili σε συνταγές που τα περιέχουν. Δοκιμάσαμε όμως πρόσφατα να τη χρησιμοποιήσουμε και ως έτοιμη σάλτσα για γρήγορες μακαρονάδες και το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε. Πρόσθεσε την απλά στα ζυμαρικά σου και θα καταλάβεις τι εννοούμε.

ΔΩΣΕ ΒΑΘΟΣ & SPICY ΠΙΝΕΛΙΑ ΣΕ ΣΟΥΠΕΣ

H Harissa είναι η καυτερή πάστα που έρχεται από τη Βόρεια Αφρική (Τυνησία συγκεκριμένα) και ταιριάζει πολύ σε μαρινάδες αλλά και όπου θες να δώσεις spicy αποτέλεσμα. Αν λοιπόν αγαπάς τις σούπες, θα αγαπήσεις και το TIP μας για αυτήν την εβδομάδα. Την επόμενη φορά που θα θες να δώσεις πικάντικο χαρακτήρα σε μια βελουτέ, πρόσθεσε λίγη από τη δημοφιλή αφρικανική πάστα στην προετοιμασία της. Είναι το κάτι άλλο!

Dressing για Ψάρι με Yuzu Kosho

Ο πικάντικος, αλμυρός και ολίγον ξινός χαρακτήρας της πιπεριάς τσίλι συναντά την ισχυρή γεύση του εσπεριδοειδούς yuzu μέσα σε ένα ολοένα και πιο δημοφιλές καρύκευμα που κυκλοφορεί σε μορφή πάστας. Γνωρίζεις το Yuzu Kosho; Είναι το ιαπωνικό versatile υλικό που κερδίζει έδαφος στις κουζίνες του κόσμου. Αυτήν την εβδομάδα σου προτείνουμε να το δοκιμάσεις σε ένα ξεχωριστό dressing για ψάρι. Απλά διαλύεις λίγη ποσότητα yuzu kosho μέσα σε νερό, προσθέτεις λίγο ξίδι, λάδι και λίγο λεμόνι ή χυμό από lime. Χρησιμοποίησε το dressing πάνω από ψητό ψάρι της επιλογής σου ή εναλλακτικά, πρόσθεσε λίγη ποσότητα πάνω από πράσινες σαλάτες.

DRESSING ME ΣΑΛΤΣΑ PONZU

Το tip μας για ένα dressing που ταιριάζει σε γιορτινές πράσινες σαλάτες με χαρακτήρα. Χρησιμοποίησε ως βάση 120ml Ponzu Sauce της Kikkoman, 1 κ.σ. spicy μουστάρδα, 4 κ.σ. vegetable oil, 1 κ.σ. Sesame Oil και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακάτεψε όλα τα υλικά σου σε ένα μπολ καλά και πρόσθεσε στο τέλος το πιπέρι. Έτοιμο σε 1 λεπτό. Enjoy!

ΣΑΛΤΣΑ VERDE ΜΕ ΦΥΚΙ HIJIKI

Το φύκι Hijiki φυτρώνει στην Ιαπωνία, στην Κορέα και στην Κίνα. Έχει αλμυρή και ιωδιούχα γεύση και είναι το υλικό που ψάχνεις κάθε φορά που θες να δώσεις ένα twist σε συνταγές με ψάρια, θαλασσινά ή και σε σαλάτες. Δοκίμασε το πάνω από ψητό ξιφία και θα μας θυμηθείς. Για να φτιάξεις λοιπόν μια super γευστική σάλτσα verde, κάλυψε τη ποσότητα που θέλεις να χρησιμοποιήσεις με νερό και άφησε να περάσουν 20 λεπτά ή μέχρι το φύκι σου να ενυδατωθεί. Στράγγισε το καλά και ανακάτεψε το, μέσα σε ένα μεσαίο μπολ,  με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο γαύρο διατηρημένο σε λάδι, μαϊντανό, παρθένο ελαιόλαδο, κάπαρη, ξύσμα λεμονιού και νιφάδες πιπεριού. Όταν το ψάρι σου είναι έτοιμο σέρβιρε απευθείας με τη σάλτσα από πάνω.

KETCHUP ΜΕ SHIO KOJI & MISO

Μια διαφορετική ketchup! Η βασίλισσα των dips αποκτά περισσότερη ένταση εάν την εμπλουτίσεις με 2 αμιγώς ιαπωνικά υλικά. Μέσα σε ένα blender χτύπα 500gr ketchup, μαζί με 75gr Shio-Koji σε υγρή μορφή και 75gr λευκό miso. Το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό και μπορείς να το γευτείς καλύτερα πλάι σε τηγανιτές πατάτες ή ως ένα ξεχωριστό spread σε sandwiches.

HARISSA DIP

Η Harissa είναι μια πάστα καυτερής κόκκινης πιπεριάς με μπαχαρικά που έρχεται από την βόρεια Αφρική. Θα τη συναντήσεις στο Μαρόκο, στην Τυνησία, στη Λιβύη αλλά πλέον και σε όλον τον πλανήτη, αφού η φήμη της έχει πια απογειωθεί. Έχει αλμυρή, πικάντικη γεύση με ένταση από κύμινο και κόλιανδρο. Φτιάξε ένα γευστικότατο dip συνδυάζοντάς την με γιαούρτι. Μέσα σε ένα bowl ανακάτεψε πάρα πολύ καλά 1 κ.σ. harissa, 3/4 κούπα γιαούρτι, 1 κ.γλ. λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, τοποθέτησε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα. Συνδύασε το dip σου με αραβικές πίτες, με κρέας, με λαχανικά και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς ότι ταιριάζει.

TOFU DIP

Μας αρέσει τόσο πολύ το tofu που πάντα ψάχνουμε νέους τρόπους να το δοκιμάσουμε. Φτιάξε ένα dip με γεμάτη γεύση και απαλή υφή για να συνοδεύσεις τα πάντα. Ξέπλυνε 300gr tofu με κρύο νερό και άφησε το να στραγγίξει σε ένα σουρωτήρι για 15 λεπτά. Τοποθέτησε σε ένα μπολ το tofu, 3 κ.σ. Sesali Tahini Sesame Paste, 1 κ.σ. χυμό λεμόνι, 1 κ.γλ. minced garlic και 1/2 κ.γλ. αλάτι. Ανακάτεψε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Βάλε το dip σε ένα καθαρό μπολ, ρίξε λίγο ελαιόλαδο και ichimi togarashi. Καλή απόλαυση!

Goto Top