Tips

ΣΑΛΤΣΑ VERDE ΜΕ ΦΥΚΙ HIJIKI

Το φύκι Hijiki φυτρώνει στην Ιαπωνία, στην Κορέα και στην Κίνα. Έχει αλμυρή και ιωδιούχα γεύση και είναι το υλικό που ψάχνεις κάθε φορά που θες να δώσεις ένα twist σε συνταγές με ψάρια, θαλασσινά ή και σε σαλάτες. Δοκίμασε το πάνω από ψητό ξιφία και θα μας θυμηθείς. Για να φτιάξεις λοιπόν μια super γευστική σάλτσα verde, κάλυψε τη ποσότητα που θέλεις να χρησιμοποιήσεις με νερό και άφησε να περάσουν 20 λεπτά ή μέχρι το φύκι σου να ενυδατωθεί. Στράγγισε το καλά και ανακάτεψε το, μέσα σε ένα μεσαίο μπολ,  με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο γαύρο διατηρημένο σε λάδι, μαϊντανό, παρθένο ελαιόλαδο, κάπαρη, ξύσμα λεμονιού και νιφάδες πιπεριού. Όταν το ψάρι σου είναι έτοιμο σέρβιρε απευθείας με τη σάλτσα από πάνω.

KETCHUP ΜΕ SHIO KOJI & MISO

Μια διαφορετική ketchup! Η βασίλισσα των dips αποκτά περισσότερη ένταση εάν την εμπλουτίσεις με 2 αμιγώς ιαπωνικά υλικά. Μέσα σε ένα blender χτύπα 500gr ketchup, μαζί με 75gr Shio-Koji σε υγρή μορφή και 75gr λευκό miso. Το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό και μπορείς να το γευτείς καλύτερα πλάι σε τηγανιτές πατάτες ή ως ένα ξεχωριστό spread σε sandwiches.

HARISSA DIP

Η Harissa είναι μια πάστα καυτερής κόκκινης πιπεριάς με μπαχαρικά που έρχεται από την βόρεια Αφρική. Θα τη συναντήσεις στο Μαρόκο, στην Τυνησία, στη Λιβύη αλλά πλέον και σε όλον τον πλανήτη, αφού η φήμη της έχει πια απογειωθεί. Έχει αλμυρή, πικάντικη γεύση με ένταση από κύμινο και κόλιανδρο. Φτιάξε ένα γευστικότατο dip συνδυάζοντάς την με γιαούρτι. Μέσα σε ένα bowl ανακάτεψε πάρα πολύ καλά 1 κ.σ. harissa, 3/4 κούπα γιαούρτι, 1 κ.γλ. λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, τοποθέτησε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα. Συνδύασε το dip σου με αραβικές πίτες, με κρέας, με λαχανικά και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς ότι ταιριάζει.

TOFU DIP

Μας αρέσει τόσο πολύ το tofu που πάντα ψάχνουμε νέους τρόπους να το δοκιμάσουμε. Φτιάξε ένα dip με γεμάτη γεύση και απαλή υφή για να συνοδεύσεις τα πάντα. Ξέπλυνε 300gr tofu με κρύο νερό και άφησε το να στραγγίξει σε ένα σουρωτήρι για 15 λεπτά. Τοποθέτησε σε ένα μπολ το tofu, 3 κ.σ. Sesali Tahini Sesame Paste, 1 κ.σ. χυμό λεμόνι, 1 κ.γλ. minced garlic και 1/2 κ.γλ. αλάτι. Ανακάτεψε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Βάλε το dip σε ένα καθαρό μπολ, ρίξε λίγο ελαιόλαδο και ichimi togarashi. Καλή απόλαυση!

ΜΑΡΙΝΑΔΕΣ ΜΕ LKK CHILI & GARLIC SAUCE

Η Chilli Garlic Sauce της Lee Kum Kee είναι παχύρευστη και ιδιαίτερα αρωματική. Φτιάχνεται από σκόρδο και αλατισμένα chillies και προσθέτει spicy γεύση σε κάθε συνταγή. Η παχύρευστη μορφή της, την κάνει ιδανική για πολλές χρήσεις. Μια κουταλιά σε ένα stir fry θα δώσει έξτρα γεύση και αρώματα. Δοκίμασε την επίσης στο μαρινάρισμα κρεάτων και ψαριών πριν το ψήσιμο. Ανακάτεψε λίγη ποσότητα από τη σάλτσα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας που έχεις επιλέξει και δώσε πικάντικο και σκορδάτο χαρακτήρα στο ψητό με μια μόνο κίνηση.

DRESSING ΣΑΛΑΤΑΣ ME ΜΗΛΟΞΙΔΟ

Το ΝΕΟ βιολογικό ιαπωνικό μηλόξιδο της εταιρίας Uchibori γίνεται η αφορμή για ένα τέλειο dressing σαλάτας, με spicy και φρουτώδη γεύση. Τα πράγματα είναι απλά. Ανακάτεψε μέσα σε ένα μπολ: 4 κ.σ. Kikkoman Soy Sauce, 3 κ.σ. cranberries, 2 κ.σ. Apple Vinegar Uchibori, 1 κ.γλ. μουστάρδα, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 1 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Χρησιμοποίησε το απευθείας ως dressing πάνω από σαλάτες που έχουν ως βάση τα φύλλα μαρουλιού. Yummy!

Αυγά Scrambled με Shio-koji

Το Shio Koji είναι ένα παραδοσιακό Ιαπωνικό καρύκευμα από ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση με koji, νερό και αλάτι. Χαρίζει όπου και αν το χρησιμοποιήσεις μοναδική γεύση και η εταιρία Hanamaruki είναι η μοναδική που το διαθέτει στην αγορά σε υγρή μορφή. Δοκίμασε το σε μαρινάδες, σε stir fries αλλά και στο brunch! Φτιάξε αυγά scrambled με ένα γευστικό twist που θα εκτιμηθεί πολύ. Είναι απλό, αρκεί να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα.

Υλικά: 

(1 μερίδα)

  • 100gr Αυγό
  • 10gr Πλήρες γάλα
  • 1οgr Liquid Shio-Koji
  • Βούτυρο

Εκτέλεση:

  • Ανακάτεψε τα αυγά, το γάλα και το υγρό Shio-Koji.
  • Άφησε το μείγμα στην άκρη για 15 λεπτά.
  • Φτιάξε τα αυγά scrabled ακολουθώντας μια κλασική συνταγή της επιλογής σου.

 

OGURA TOAST

Το anko, γνωστό και ως γλυκιά πάστα κόκκινου φασολιού (red bean paste), είναι ίσως το πιο κλασικό υλικό της Ιαπωνικής ζαχαροπλαστικής. Δοκίμασε να φτιάξεις την ιαπωνική εκδοχή του δικού μας αγαπημένου πρωινού με ψωμί, βούτυρο και μαρμελάδα, αντικαθιστώντας τη μαρμελάδα με τη διάσημη γλυκιά πάστα. Η συνταγή είναι απλή. Θα χρειαστείς ένα απαλό βούτυρο ως spread, φρυγανισμένο ψωμί του toast, μια γενναιόδωρη δόση anko και αν θες να το δοκιμάσεις κυριολεκτικά σαν Ιάπωνας, πρόσθεσε στο τέλος λίγη σαντιγί. Ταιριάζει τέλεια δίπλα στον πρωινό καφέ.

 

HUMMUS ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Φτιάξε νόστιμο hummus με κόκκινες πιπεριές, πικάντικη Sriracha, ρεβίθια και ταχίνι. Τέλειο για να συνοδεύεις ψητά ή ωμά λαχανικά, ψάρι ή ως spread για sandwich και Roti Paratha Onion.

Θα χρειαστείς: 

  • 2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές
  • 300gr βρασμένα ρεβίθια
  • 2 κ.γλ. ταχίνι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 6 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. Cardinal Sriracha Sauce

Εκτέλεση: 

  • Καθάρισε τις πιπεριές από τους σπόρους και ψήσε τις στο grill για 10 λεπτά αφού πρώτα τις έχεις κόψει στη μέση. Όταν ψηθούν, αφαίρεσε τη φλούδα τους.
  • Σε ένα blender ρίξε όλα τα υλικά και πολτοποίησε τα καλά.
  • Σέρβιρε σε μπολ και προαιρετικά πρόσθεσε ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό ως γαρνιτούρα.

MISO DIPS

Ξέρουμε ότι αγαπάς το Miso για τη βαθιά και γεμάτη umami γεύση που χαρίζει απλόχερα όπου και να το δοκιμάσεις, από κλασικές ασιατικές συνταγές έως και αγαπημένα δυτικά πιάτα που σηκώνουν πειραματισμό. Αυτά τα dips με miso είναι απλά και πεντανόστιμα. Τρεις υπέροχες παρασκευές που έχουν ως βάση τη διάσημη ιαπωνική πάστα από φασόλια σόγιας. Φτιάξ’ τα στο λεπτό και συνόδεψε τέλεια κομμένα λαχανικά, crackers, chips ή χρησιμοποίησε τα ως spread σε διάφορα sandwich.

 

 

1. Sweet Miso Dip

  • 3 κ.σ. miso
  • 1 κ.σ. μέλι ή maple syrup
  • 3 κ.σ. φυσικοβούτυρο

2. Tofu Miso Dip

  • 3 κ.σ.  miso
  • ½ συσκευασία soft tofu
  • Μια πρέζα από garlic powder ή φρέσκο τριμμένο σκόρδο  
  • Μια πρέζα από ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι

3. Creamy Miso Dip

  • 3 κ.σ. miso
  • 3 κ.σ. mayonnaise
  • 1 κ.σ. μέλι ή maple syrup
  • 2 κ.σ. chili pepper powder

Εκτέλεση

  • Για κάθε DIP ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ μέχρι να αποκτήσουν απαλή και κρεμώδη υφή.
  • Μεταφέρουμε στη συνέχεια στο σκεύος σερβιρίσματος και συνοδεύουμε ωμά ή ψητά λαχανικά.

PONZU DIP

Φτιάξε ένα δροσερό και νόστιμο dip με βάση την Kikkoman Ponzu, τη διάσημη σάλτσα σόγιας με αρωματικά εσπεριδοειδή φρούτα. Γεύση από σκόρδο, σόγια, πικάντικη Sriracha και ginger γίνονται ένα τέλειο mix που συνοδεύει άψογα καλαμάκια κοτόπουλου αλλά και finger foods όπως spring rolls, samosa και τηγανιτές γαρίδες. Εναλλακτικά, αναβάθμισε τη γεύση στη σαλάτα σου, χρησιμοποιώντας το dip ως dressing.

Υλικά: 

  • 1/2 κ.γλ. Minced Garlic
  • 1/2 κρεμμύδι ξερό κόκκινο
  • 1 1/2 κ.σ. ξύδι balsamico
  • 2 1/2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. minced ginger
  • 2 κ.σ. Kikkoman Ponzu Soy Sauce
  • 1/2 κ.γλ. Sriracha Cardinal
  • 110ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση: 

Τοποθέτησε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο σε ένα blender και ανάμειξε τα καλά. Στη συνέχεια πρόσθεσε σιγά σιγά το ελαιόλαδο. Τοποθέτησε τη sauce στο ψυγείο σε ένα δοχείο προκειμένου να συντηρηθεί.

Goto Top