Food Story

ALL ABOUT SHOYU

Τον 7ο αιώνα,  οι βουδιστές μοναχοί έφεραν στην Ιαπωνία τη σάλτσα σόγιας. Εισήγαγαν στη χώρα τη χορτοφαγία φέρνοντας μαζί τους πολλά προϊόντα με βάση τη σόγια, όπως η soy sauce. Οι Ιάπωνες τροποποίησαν την κλασική ως τότε soy sauce, δημιουργώντας μια σάλτσα σόγιας που έγινε γνωστή ως shōyu και χαρακτηριζόταν από τροποποιήσεις στη σύσταση της. Η shoyu έγινε πολύ γρήγορα το βασικό καρύκευμα της Ιαπωνικής κουζίνας παίρνοντας τη θέση του gyosho – μια σάλτσας που παρασκευαζόταν από ψάρια.

Βασικοί τύποι Shoyu:

Συγκεντρώσαμε τους βασικούς τύπους shoyu για να μπορείς να βρεις την κατάλληλη για τις συνταγές σου.

Koikuchi: Γνωστή και ως σκουρόχρωμη shoyu, είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία και έχει πλούσια umami γεύση καθώς και έντονο άρωμα. Καταλαμβάνει περίπου το 82% της συνολικής κατανάλωσης σάλτσας σόγιας την Ιαπωνία. Ένα καρύκευμα για όλες τις χρήσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική, σε μαρινάδες, σε σάλτσες, dips και πολλά άλλα.

Usukuchi: Πρόκειται για έναν ελαφρύ τύπο σάλτσας shoyu, πιο λεπτό σε υφή, με πιο αλμυρή και διεκδικητική γεύση. Παράγεται μόνο από σόγια, σιτάρι και φυσικό θαλασσινό αλάτι που καλλιεργούνται στην Ιαπωνία. Στο τέλος της διαδικασίας ζύμωσής της προστίθεται mirin (ιαπωνικό γλυκό κρασί από ρύζι), κάνοντας την πιο γλυκιά από την koikuchi. Δεν αποτελεί τυπική σάλτσα σόγιας, που σημαίνει ότι δεν είναι αυτή που μπορείτε να χρησιμοποιείτε για να κάνετε dipping το σούσι. Η usukuchi προορίζεται για μαγειρική και αντικαθιστά το αλάτι. Έχει περίπλοκο φρουτώδες άρωμα και καραμελένια umami γεύση. Είναι πιο γλυκιά από την koikuchi αλλά όχι η πιο γλυκιά από όλες. Χρησιμοποιήστε τη στη μαγειρική ή για να καρυκεύσετε σούπες και μαγειρεμένα πιάτα.

Tamari: Για την παρασκευή της χρησιμοποιείται ελάχιστο έως καθόλου σιτάρι, επομένως είναι μια εξαιρετική επιλογή καρυκεύματος για άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Η σάλτσα σόγιας tamari είναι πιο πηχτή και πιο πλούσια σε γεύση, σχεδόν γλυκιά. Είναι ιδανική για dipping, για stir-fries, για dressing σε σαλάτες αλλά και ως topping σε πρωτεΐνες όπως το ψάρι και το κοτόπουλο.

Sai Shikomi: Το όνομα της σημαίνει “διπλής ωρίμανσης”. Αυτή η κατηγορία shoyo χρειάζεται διπλάσια περίοδο για να ωριμάσει και να ζυμωθεί σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες. Η υφή της είναι αντίστοιχα πηχτή όσο αυτή της tamari. Ιδανική μέσα σε ζωμούς αλλά και συνταγές που απαιτούν αργό μαγείρεμα, καθώς η γεύση της διατηρείται ακόμα και αφού θερμανθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εμείς τολμήσαμε και τη δοκιμάσαμε όπως προτείνουν στην Ιαπωνία, ως topping πάνω από παγωτό!

Shiro: Αυτή είναι η πιο ελαφριά ποικιλία shoyu και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε γεύση shoyu στις παρασκευές σας χωρίς να δώσετε σκούρα απόχρωση στο πιάτο. Με υψηλότερο ποσοστό σιταριού στη σύστασή της, αυτό το είδος shoyu είναι επίσης πιο γλυκό από όλα τα υπόλοιπα. Είναι ιδιαίτερα υπέροχο σε hot pots, σούπες και ύλες που μαγειρεύονται στον ατμό.

Δες τη δική μας ποικιλία από σάλτσες σόγιας εδώ.

Goto Top