Food Story

TOFU: Μια Ασιατική πρώτη ύλη που κάθε chef αγαπάει

Τι είναι το tofu; Από τι είναι φτιαγμένο; Ποιες είναι οι διαφορετικές παραλλαγές του; Πώς το μαγειρεύεις; Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις για το tofu εδώ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το tofu είναι ένα προϊόν με βάση τη σόγια αλλά δεν γνωρίζουν περισσότερες πληροφορίες για το γεμάτο μυστήριο λευκό κύβο… Η παρασκευή του μοιάζει πολύ με αυτή του τυριού, μόνο που στην περίπτωση του tofu θειικό ασβέστιο προστίθεται σε γάλα σόγιας, προκαλώντας μια παρόμοια συσσώρευση. Στη συνέχεια, το υλικό που έχει πήξει, συμπιέζεται σε φόρμες, σχηματίζοντας τον κλασικό κύβο tofu που έχουμε όλοι δει ή χρησιμοποιήσει. Η ποσότητα του νερού που συμπιέζεται, καθορίζει και τη σταθερότητα του tofu που παράγεται.

Ως προς την καταγωγή του, το tofu προέρχεται από την Κίνα. Εκεί πρωτοεμφανίστηκε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν και στην πορεία ταξίδεψε και έγινε αναπόσπαστο συστατικό σε πολλές από τις κουζίνες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, από την Ιαπωνία έως την Κορέα και από την Ταιβάν έως το Βιετνάμ. Πλέον, χρησιμοποιείται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και είναι μια versatile πρώτη ύλη που ταιριάζει σε αμέτρητες συνταγές. Είναι επίσης το αδιαφιλονίκητο φαβορί για όλους όσοι ακολουθούν vegan ή vegetarian διατροφή.

Διατροφικά, το tofu είναι χαμηλό σε θερμίδες (μόλις 123 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), ενώ περιέχει σχετικά μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο ή μαγνήσιο, ανάλογα με τα πηκτικά μέσα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του.

Ποιες είναι οι βασικές ποικιλίες tofu;

Υπάρχουν δύο κύριες ποικιλίες tofu. Το silken και το κανονικό. Το silken tofu έχει πολύ μεταξένια υφή και προέρχεται από την Ιαπωνία. Το κανονικό tofu είναι πιο συνηθισμένο και παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα. Κάθε μία από αυτές τις ποικιλίες tofu μπορεί να διαφέρει ως προς τη σταθερότητα:

Soft Tofu: Είναι πολύ ευέλικτο στη χρήση και συχνά αντικαθιστά γαλακτοκομικά και αυγά σε επιδόρπια.

Firm Tofu: Είναι αρκετά σφιχτό για να το τηγανίσεις και μπορεί επίσης να θρυμματιστεί και να αντικαταστήσει για παράδειγμα scrambled αυγά, σε ομελέτα.

Extra Firm Tofu: Είναι η πιο πυκνή ποικιλία, κατάλληλη για κοπή σε κύβους και ψήσιμο ή τηγάνισμα. Ωστόσο η υψηλή πυκνότητα συνεπάγεται λιγότερη απορρόφηση των γεύσεων από τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.

Πως το χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου;

Μπορείς να φανταστείς το tofu ως ένα σφουγγάρι με ουδέτερη γεύση, το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά όποια γεύση βρεθεί μαζί του την ώρα που μαγειρεύεται. Ανάλογα με τον τύπο tofu που θα επιλέξεις, μαλακό ή σκληρό, το χρησιμοποιείς διαφορετικά στις συνταγές σου. Το μαλακό tofu χρησιμοποιείται κυρίως για γλυκά, όπως κρέμες ζαχαροπλαστικής, tiramisu, smoothies ή παγωτά. Το σκληρό tofu είναι πιο διαδεδομένο σε σούπες ή σάντουιτς. Μπορείς να το κόψεις σε κύβους ή φέτες ή και να το θρυμματίσεις και να το μαγειρέψεις στο τηγάνι σε ένα οποιοδήποτε stri-fry. Μπορείς επίσης να το μαρινάρεις σε οποιαδήποτε μαρινάδα προτιμάς και να το ψήσεις στο φούρνο, μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσό χρώμα και από τις δύο πλευρές και να συνοδέψεις ρύζι, noodles ή λαχανικά. Γενικά οι χρήσεις του είναι απεριόριστες και όσο πειραματίζεσαι μαζί του, αντιλαμβάνεσαι περισσότερο τον versatile χαρακτήρα του στη μαγειρική. Παρακάτω, ξεχωρίσαμε μερικές αγαπημένες μας συνταγές αλλά και μερικά cooking tips με tofu και σου προτείνουμε να τις δοκιμάσεις!

WASABI AND SOY SAUCE TOFU

PAN FRIED TOFU WITH UNAGI SAUCE

SRIRACHA GRILLED TOFU

SPICY CHILLI BEAN RICE VERMICELLI NOODLES & TOFU

MAPO TOFU

CROQUETTES WITH TOFU & VEGETABLES

TIP: Πριν το μαγειρέψεις, τύλιξε το μέσα σε μια πετσέτα και τοποθέτησε ένα βαρύ αντικείμενο από πάνω, προκειμένου να αποβάλλει τα υγρά του.

Goto Top