Food Story

ΕΣΥ ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΑΠΩΝΙΚΑ SOBA NOODLES;

Είναι από τα διασημότερα είδη γιαπωνέζικων noodles και η ιστορία τους φτάνει αρκετά πίσω στο χρόνο, γύρω στα μέσα του 5ου αιώνα. Τα soba noodles, είναι ένα ζυμαρικό που παρασκευάζεται από τους κόκκους του φαγόπυρου. Γνωστά και ως sobakiri, χωρίζονται σε διάφορους τύπους, ανάλογα με την ποσότητα του αλεύρου soba που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα juuwari, από 100% άλευρο soba ή τα nihachi, με αναλογία 2 μέρη σιταριού για κάθε 8 μέρη soba αλεύρου. Το άλευρο soba χωρίζεται εξίσου σε δύο μεγάλες κατηγορίες, το sarashina soba flour (από ραφιναρισμένο φαγόπυρο) και το inaka soba flour (από ακατέργαστο φαγόπυρο).

Η διάδοσή τους με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα στην κουζίνα πραγματοποιήθηκε αρκετά αργότερα, στα μέσα της περιόδου Έντο. Εκείνη την εποχή, τα soba noodles ήταν αντιπροσωπευτικά της ευρύτερης περιοχής που σήμερα ονομάζεται Τόκυο. Άλλες περιοχές, όπως η Οζάκα και το Κιότο, ήταν γνωστές για την παραγωγή και κατανάλωση των udon noodles. Τα soba noodles έγιναν γρήγορα η αγαπημένη συνήθεια των Edokko, των ντόπιων δηλαδή της περιοχής (σημερινό Τόκυο), αλλά και όλων όσοι ζούσαν εκεί. Στην εξάπλωση της δημοτικότητάς τους συνέβαλε αρκετά και το γεγονός ότι, όπως αποδείχτηκε, τα noodles αυτού του τύπου συντελούσαν στην πρόληψη της ενδημικής πολυνευρίτιδας, της νόσου που ταλαιπωρούσε τον πληθυσμό εκείνη την εποχή. Από ότι φαίνεται, η υψηλή περιεκτικότητα του ζυμαρικού σε μέταλλα, ενδυνάμωνε το ανοσοποιητικό σύστημα. Το διάσημο πιάτο tempura soba που βλέπεις παρακάτω, είναι επίσης προϊόν της ίδιας περιόδου. Εφευρέθηκε τυχαία, όταν κάποιος πρόσθεσε tempura στο πιάτο kake soba. Η νοστιμάδα αυτής της προσθήκης έκανε αμέσως το γύρο της πόλης και το πιάτο θεωρείται κλασικό έως και σήμερα.

Σήμερα πρωταγωνιστούν περισσότερο από ποτέ σε Japanese και healthy menu σε όλον τον κόσμο. Είναι κλασική επιλογή για κρύα πιάτα, σαλάτες αλλά και πολλές ιαπωνικές παρασκευές. Η γεύση τους είναι εκλεπτυσμένη και η υφή τους μοναδική. Περιέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες, ιδανικές για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, αμινοξέα, βιταμίνες, και πολυφαινόλη. Είναι εξαιρετικά για τη ψυχική και πεπτική υγεία, ενώ πιστεύεται ότι έχουν ιδιότητες που προλαμβάνουν τις ασθένειες του σώματος. Στην ιαπωνική κουζίνα, όπως θα δεις παρακάτω, χρησιμοποιούνται σε πληθώρα πιάτων. Πρωταγωνιστούν σε ζωμούς, οι οποίοι διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, αλλά και από τον τύπο soba noodles που περιέχουν. Άλλοτε έχουν γεύση γλυκιά, άλλοτε πικάντικη και άλλοτε απαλή. Πάντως, ο πιο διαδεδομένος τρόπος να δοκιμάσεις το ιαπωνικό ζυμαρικό είναι η ξακουστή και πολύ απλή συνταγή Cold Soba / Zaru Soba.

Gokuraku Soba: Με topping από 13 ειδών λαχανικά, μανιτάρια και baby σαρδέλες. Σερβίρονται κρύα.

Ebi-Ten Toji Style Soba: Με φύλλο nori, γαρίδα tempura και scrambled αυγό, μέσα σε ζεστό ζωμό.

Kamo Nanban Soba: Με πάπια ψητή, κρεμμύδι και μανιτάρια shiitake, σε ζεστό ζωμό.

Hiroshima Oyster Soba: Με στρείδια από τη Χιροσίμα και κρεμμύδια από το Τόκυο, σε ζεστό ζωμό.

Nishin Soba: Με σιγοβρασμένη ρέγκα και εκλεκτή σάλτσα σόγιας, μέσα σε ζωμό.

Dassai 23 sake Soba: Με φαγόπυρο εξαιρετικής λείανσης και ιαπωνικό sake Dassai 23

 

Τι λες; Εσύ πως θα δοκιμάσεις τα soba noodles στη μαγειρική σου;

 

Goto Top