Τα gyoza και τα dumplings – οι λαχταριστές αυτές μπουκιές ζύμης με διάφορες γεμίσεις – αν και μοιάζουν πολύ στην εμφάνιση, έχουν διαφορετική προέλευση, υλικά και χαρακτήρα. Η βασική τους διαφορά είναι η γεύση και η υφή. Τα dumplings έχουν πιο ήπια γεύση και ευρύτερη ποικιλία, ενώ τα gyoza είναι πιο μικρά, με πιο έντονο άρωμα – κυρίως λόγω των μπαχαρικών – και μια πιο crispy υφή.
Παρότι ξεκινούν από κοινή βάση, η κάθε εκδοχή έχει εξελιχθεί με το δικό της τρόπο, αποκτώντας ξεχωριστή ταυτότητα.
Τα dumplings αποτελούν βασικό στοιχείο της κινεζικής γαστρονομίας και υπάρχουν σε πολλές παραλλαγές. Τα πιο γνωστά είναι τα jiaozi, με γέμιση από κιμά, λαχανικά ή θαλασσινά, τυλιγμένα σε παχιά ζύμη από αλεύρι σίτου. Ανάλογα με τη διάθεση (ή την παράδοση), μπορούν να βραστούν, να ατμιστούν ή να τηγανιστούν.
Τα gyoza είναι η ιαπωνική εκδοχή των jiaozi και εμφανίστηκαν στην Ιαπωνία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουν πιο λεπτή ζύμη και πιο ψιλοκομμένη γέμιση – συνήθως από χοιρινό, λάχανο, σκόρδο και τζίντζερ. Ο πιο συχνός τρόπος μαγειρέματος είναι το «yaki gyoza» ένας τύπος stir fry μαγειρέματος που περνάνε από το τηγάνι και εν συνεχεία μαγειρεύονται με λίγο νερό για να πάρουν αυτή τη χαρακτηριστική, τραγανή βάση και μαλακή κορυφή.
Στην περίπτωση του διλλήματος dumplings vs gyoza, η απάντηση είναι απλή. Ότι και αν επιλέξεις, δύσκολα θα απογοητευτείς.