Food Story

Η ΥΦΗ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Η ιαπωνική, είναι μια κουζίνα που επιδιώκει συνεχώς ευκαιρίες να εξερευνήσει νέες συνταγές και προτάσεις. Ως εκ τούτου, η υφή του φαγητού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Είναι γνωστό πως στην ιαπωνική κουζίνα δεν χρησιμοποιούνται πολλά μπαχαρικά ή γαλακτοκομικά προϊόντα, επομένως το εύρος των ερεθισμάτων γεύσης και αρώματος μπορεί να μην είναι πολύ εκτεταμένο.
Παρόλα αυτά, όπως φαίνεται και από τις ιαπωνικές εκφράσεις hazawari («υφή αισθητή από τα δόντια»), shitazawari («υφή-αίσθηση στη γλώσσα») υπάρχει τεράστια ποικιλία στον τρόπο με τον οποίο καταλαβαίνουμε τις διάφορες υφές στο φαγητό.

Το sashimi αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφορετικής υφής φαγητού. Η παρασκευή του είναι σχετικά απλή και τα καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται είναι ελάχιστα.
Ωστόσο, η υφή του ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο του ψαριού. To γεγονός αυτό δίνει την ευκαιρία στους πελάτες να απολαύσουν κάθε είδους ξεχωριστές γευστικές αισθήσεις.
Η λιπαρή σάρκα του τόνου, για παράδειγμα, έχει τη βελούδινη υφή ενός ώριμου αβοκάντο. Η σφιχτή, ελαστική σάρκα του ψαριού fugu puffer κόβεται σε λεπτές φέτες σε σημείο διαφάνειας, έτσι ώστε το σχέδιο στο πιάτο σερβιρίσματος να είναι ορατό, αλλά και η υφή του να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Το μαχαίρι yanagiba, χρησιμοποιείται για τον τεμαχισμό ψαριών για sashimi και έχει μια ειδική μακριά και ακονισμένη λεπίδα. Αυτή, ακονίζεται καθημερινά από τους σεφ μετά τη χρήση.
Συνεπώς, η επιφάνεια μιας φέτας ψαριού κομμένη με τόσο αιχμηρή λεπίδα, είναι πολύ λεία με μεταξένια υφή.

Σε περιοχές όπου είναι δύσκολο να βρεθεί φρέσκο ψάρι, υπάρχουν διάφορα πιάτα για να τονίσουν τις ποικίλες υφές των λαχανικών.
Για παράδειγμα, συναντώνται διάφοροι βλαστοί μπαμπού και μανιταριών με χαρακτηριστική τραγανή, μαστιχωτή ή απαλή υφή.
Aκόμη, πολλά τουρσί λαχανικά όπως το daikon, το αγγούρι και το γογγύλι προσφέρουν μια ευχάριστη τραγανή γεύση όταν τρώγονται.

Τέλος, η κολλώδης υφή που μπορούμε να συναντήσουμε στα mochi διατηρεί μια ιδιαίτερη θέση στην ιαπωνική διατροφή.
Όταν το mochi ψήνεται στη σχάρα, το εξωτερικό του γίνεται τραγανό ενώ το εσωτερικό παραμένει απαλό και ελαστικό.
Μια άλλη χαρακτηριστική υφή που λατρεύουν οι Ιάπωνες είναι η μεταξένια απαλή αίσθηση tsuru tsuru, αυτή της κατάποσης των noodles.
Τα λεπτά noodles αποτελούν την επιτομή της έκφρασης nodo goshi ga yoi — την ευχάριστη εμπειρία του φαγητού να γλιστράει στον λαιμό.

Η ιαπωνική κουζίνα έχει πολλούς λόγους να θεωρείται ότι έχει αμέτρητα πιάτα και τεχνικές, όπου μπορεί κάποιος να αισθανθεί πολλές και διαφορετικές υφές στο γεύμα του, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία.

Goto Top