Food Story

Mid-Autumn Festival – Η μαγική ιστορία πίσω από το φεστιβάλ της σελήνης

Το Mid – Autumn festival, γνωστό και ως moon festival ή mooncake festival, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φεστιβάλ στην Κίνα μετά την κινέζικη πρωτοχρονιά και πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία για όποιον βρίσκεται εκεί. Λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τη 15η ημέρα του όγδοου μήνα στο κινεζικό ημερολόγιο και γιορτάζεται σε πολλές άλλες ασιατικές χώρες, όπως η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, το Χονγκ Κονγκ και οι Φιλιππίνες. Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Και γιατί το γιορτάζουμε;

Η προέλευση
Αν και η αληθινή προέλευση του Mooncake festival δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα, τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι οι πρακτικές λατρείας του φεγγαριού ξεκίνησαν περισσότερo από 3.000 χρόνια πριν, στη Δυναστεία των Shang (περίπου 1600-1046 π.Χ.). Όμως, το φεστιβάλ έγινε επίσημη γιορτή στην Κίνα μόνο κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Tang (618-907 μ.Χ.), όταν οι αρχαίοι αυτοκράτορες της Κίνας διοργάνωσαν μια γιορτή για να κάνουν προσφορές σε θεότητες και στο φεγγάρι για τον εορτασμό της συγκομιδής του έτους. Μετά τη δυναστεία των Τανγκ, το Φεστιβάλ του Μεσοφθινοπώρου έγινε επίσης μια εποχή του χρόνου που ο αυτοκράτορας επιβράβευε τους αξιωματούχους του για τη σκληρή δουλειά και τη συνεισφορά τους. Με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκε σε ένα φεστιβάλ πολλών παραδόσεων: να ευχαριστείς το φεγγάρι, να προσεύχεσαι για καλύτερη τύχη και γονιμότητα αλλά και να ενώνεσαι ξανά με την οικογένεια σου.

Θρύλοι του φεγγαριού
Υπάρχουν πολλές εκδοχές του μύθου και της ιστορίας πίσω από το Mid-Autumn Festival, αλλά η πιο γνωστή περιστρέφεται γύρω από έναν ήρωα που ονομάζεται Hou Yi και τη σύζυγό του Chang’e.
Όπως λέει ο μύθος, ο Χου Γι αφού κατέρριψε εννέα από τους δέκα ήλιους που ρήμαξαν τη γη με ξηρασία και καταστροφή, ανταμείφθηκε με ένα ελιξίριο αθανασίας. Ωστόσο, όταν ο μαθητευόμενος του Hou Yi, Feng Meng, προσπάθησε να κλέψει το ελιξίριο, η Chang’e τον σταμάτησε πίνοντας η ίδια το ελιξίριο. Έτσι η γυναίκα έγινε αθάνατη και πέταξε στο φεγγάρι, για να μην τη δει ποτέ ξανά ο αγαπημένος της σύζυγος. Γνώρισε τον κατάλευκο λαγό που ζει στο φεγγάρι και έκτοτε έμειναν μαζί. Μόλις ο σύζυγος έμαθε τι έγινε, ετοίμασε μια γιορτή για αυτήν, την ημέρα που κάθε χρόνο το φεγγάρι είναι γεμάτο, με την ελπίδα να δει τη σκιά της συζύγου του.

Διαχρονικές παραδόσεις

Tai Hang Fire Dragon Dance

Ο χορός Tai Hang Fire Dragon Dance είναι μια από τις πιο θεαματικές παραδόσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ στο Χονγκ Κονγκ. Ο μύθος λέει ότι στη δεκαετία του 1880, οι χωρικοί στο Tai Hang έδιωξαν με επιτυχία την πανούκλα και τα κακά πνεύματα παρελαύνοντας στο χωριό με έναν αχυρένιο δράκο καλυμμένο με θυμίαμα. Για να τιμήσουν τη νίκη, οι κάτοικοι του χωριού έκαναν κάθε χρόνο ένα χορό δράκων της φωτιάς στα σοκάκια και τους δρόμους του Tai Hang. Ο δράκος Tai Hang είναι μια τεράστια κατασκευή που καλύπτεται από χιλιάδες ραβδιά θυμιάματος που καίγονται στο σώμα του, φτιαγμένο από σχοινί κάνναβης και απαιτεί πολλούς ανθρώπους για να τον στηρίξουν. Σήμερα, αυτή η δημόσια εκδήλωση έχει γίνει μια από τις πιο διάσημες ετήσιες τελετουργίες στο Χονγκ Κονγκ.

Φανάρια

Τα φανάρια είναι αναμφίβολα μια από τις παλαιότερες παραδόσεις του Φεστιβάλ. Για χιλιάδες χρόνια, οι κοινότητες συγκεντρώνονταν κατά τη διάρκεια των διακοπών για να γράψουν ευχές στα φανάρια και τα άναβαν προς τιμή της θρυλικής θεάς του φεγγαριού, Chang’e, ελπίζοντας ότι θα ευλογούσε τους προσκυνητές της με τύχη. Συνήθως έχουν διάφορα χρώματα και σχήματα όπως φυτά, λουλούδια ή και ζώα.

Mooncakes

Τα Mooncakes λέγεται ότι προήλθαν από τους επαναστάτες της δυναστείας Yuan (1271-1368 μ.Χ.) ως μέσο για να περάσουν κρυφά μηνύματα που υπάρχουν σε αυτά. Σήμερα, τα mooncakes συμβολίζουν την ενότητα και την αρμονία και κάθε χρόνο βλέπουμε καταστήματα και εστιατόρια να διαφημίζουν mooncakes κάθε είδους. Τα πιο παραδοσιακά, φτιάχνονται με πάστα σπόρων λωτού και στο κέντρο υπάρχει κρόκος αυγού.
Συνήθως συνδυάζονται με κρασί osmanthus. Είναι ένα κινέζικο αλκοολούχο ποτό που χρησιμοποιεί baijiu και άνθη osmanthus (πιστεύεται παραδοσιακά ότι είναι το κλειδί της μακροζωίας). Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό κρασί με λεπτό άρωμα λουλουδιών.

Goto Top