Food Story

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Η Κίνα διαθέτει παράδοση αιώνων στη μαγειρική τέχνη. Με τις πρώτες συνταγές να εντοπίζονται έως και 3.000 χρόνια πριν και τον αριθμό των κινέζικων πιάτων να ξεπερνά σήμερα τα 8.000, η κινέζικη κουζίνα ξεχωρίζει για τη γευστική και αισθητική έμφαση στη λεπτομέρεια, επιτυγχάνοντας απόλυτη ισορροπία σε κάθε πιάτο (γιν και γιάνγκ). Ένα τυπικό κινέζικο γεύμα περιλαμβάνει ρύζι, noodles, ατμιστά ψωμάκια bao, κρέας (λευκό ή κόκκινο), ψάρια ή θαλασσινά, λαχανικά και σούπα.

Στην τεράστια σε έκταση Κίνα, με τα διαφορετικά κλιματολογικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά ανά περιοχή, έχουν διαμορφωθεί τέσσερις βασικές μαγειρικές τεχνοτροπίες σε ολόκληρη την επικράτεια. Ο γαστρονομικός χάρτης της χώρας χωρίζεται στη βόρεια κουζίνα ή κουζίνα του Πεκίνου, στη νότια κουζίνα ή καντονέζικη, στη δυτική κουζίνα της ενδοχώρας ή κουζίνα Σετσουάν και στην ανατολική κουζίνα ή κουζίνα τη Σανγκάης. Επιπλέον, κάθε μια από αυτές τις τέσσερις βασικές κατηγορίες διαθέτει επιμέρους αμέτρητες παραλλαγές, ανά περιοχή. Παρακάτω θα δούμε τις τέσσερις βασικές κατηγορίες της κινέζικης γαστρονομίας, μιλώντας για τις ύλες, τις μεθόδους μαγειρικής αλλά και τα διάσημα πιάτα ανά κουζίνα.

Βόρεια κουζίνα – Κουζίνα του Πεκίνου 

Στο βόρειο κομμάτι της χώρας το κλίμα είναι ψυχρό και ξηρό και το έδαφος άγονο. Παρόλα αυτά, η τέχνη της μαγειρικής ανθεί και χαρίζει θεσπέσια πιάτα, όπως η παγκοσμίως διάσημη πάπια Πεκίνου που σερβίρεται με τραγανές πιτούλες, φρέσκο κρεμμύδι και hoisin sauce. Ο Βοράς είναι διάσημος επίσης και για τα καυτερά και γλυκόξινα πιάτα αλλά και για τα πολλά μυρωδικά που χρησιμοποιεί. Εκεί θα συναντήσει κανείς πιάτα με πρωταγωνιστή το αρνίσιο κρέας, θα δοκιμάσει κρεατικά στα κάρβουνα – εμφανές δείγμα μογγολικής επιρροής, αλλά και φαγητά στην κατσαρόλα με μπόλικα καρυκεύματα. Τα ντόπια προϊόντα περιλαμβάνουν noodles από σιτάρι, dumplings, σόγια, κινέζικο λάχανο μποκ τσόι, καλαμπόκι, ριζώδη λαχανικά, χουρμάδες, μήλα, σκόρδο, κάστανα και κρεμμύδια.

Νότια κουζίνα – Καντονέζικη 

Η καντονέζικη κουζίνα δίνει μαθήματα γεύσης, χρησιμοποιώντας λίγα καρυκεύματα και αναμιγνύοντας γεύσεις και αρώματα σε ελαφρώς πικάντικα πιάτα. Η σάλτσα hoisin, η σάλτσα σόγιας και η σήμα κατατεθέν σάλτσα στρειδιών, είναι τα πιο συχνά καρυκεύματα. Στα καντονέζικα πιάτα, που μαγειρεύονται συνήθως σε ελάχιστο λάδι, στα κάρβουνα ή στον ατμό, για να τονίζονται τα βασικά χαρακτηριστικά των υλικών, θα βρεις θαλασσινά, ψάρια του γλυκού νερού αλλά και γουρουνάκι γάλακτος. Τα dim sum αλλά και το γλασαρισμένο κρέας είναι στα must! Η παραγωγή της περιοχής περιλαμβάνει ρύζι, μούρα, ζαχαροκάλαμο, κινέζικο μπρόκολο, λωβούς μπιζελιών, bamboo, μανιτάρια, αλλά και εξωτικά φρούτα όπως το lychee, η παπάγια και το λόγκαν.

Δυτική κουζίνα – Κουζίνα Σετσουάν 

Τα πιάτα της δυτικής κουζίνας Σετσουάν φημίζονται τόσο για το άρωμα όσο και την καυτερή, ξινή και μερικές φορές λιπαρή γεύση τους. Σκόρδο, κρεμμύδι, gigner, αποξηραμένα μανιτάρια και σησαμέλαιο, σε συνδυασμό με έντονα μπαχαρικά και μυρωδικά δίνουν γευστική ταυτότητα στις περισσότερες δυτικές συνταγές. Από τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι μεταξύ άλλων το sichuan hot pot και τα dan dan noodles. Σε αυτό το κομμάτι της χώρας εκτρέφονται πουλερικά, αλλά και πολλά χοιρινά και βοοειδή. Η ετήσια σοδειά περιλαμβάνει ρύζι, καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι, ρέβα, σινάπι, κεχρί, εσπεριδοειδή και τσάι.

Ανατολική κουζίνα – Κουζίνα της Σανγκάης 

Η κουζίνα της Σανγκάης χρησιμοποιεί τη σάλτσα σόγιας ως το επικρατέστερο καρύκευμα και το ginger ως κύριο αρωματικό μέσο. Στην ανατολική πλευρά της Κίνας το τουρσί και τα παστά έχουν την τιμητική τους. Στα πιο διάσημα πιάτα ανήκει το καπνιστό παστό χοιρομέρι Γίνχουα. Η περιοχή φημίζεται επιπλέον για το κινέζικο ξίδι Τσινκιάνγκ. Stir-fries, ζεμάτισμα ή άτμισμα αποτελούν τις επικρατέστερες επιλογές για μαγειρική. Ψάρια, θαλασσινά, πάπιες και βοοειδή καθώς και ρύζι, σιτάρι, φυλλώδη λαχανικά, βλαστοί, φασόλια και μπαμπού, συνθέτουν το κτηνοτροφικό, αλιευτικό και γεωργικό προφίλ της περιοχής.

Εσύ τελικά τι τύπος κινέζικης κουζίνας είσαι; Αν θες να γίνεις ο chinese master chef στην κουζίνα σου, οι chef μας μπορούν να σου μάθουν όλα τα μυστικά. Ανακάλυψε νέες συνταγές μαγειρικής ανά κινέζικη κουζίνα, μάθε tips και βρες όλα τα προϊόντα που χρειάζεσαι, από το πιο εξειδικευμένο έως το πιο απλό, απλά επικοινωνώντας μαζί μας!

Goto Top