Food Story

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΆ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΆΣ ΤΟΥ ΛΑΓΟΎ

Στο κατώφλι της νέας χρονιάς, σύμφωνα με την κινεζική αστρολογία, εστιάζουμε στα χαρακτηριστικά που κάνουν τον λαγό και κατ’ επέκταση το 2023, ένα πολύ ενδιαφέρον έτος.

Κάθε 12 χρόνια ο λαγός έρχεται ξανά στο κέντρο της σκηνής για να μας ηρεμήσει μετά την ταραχώδη τίγρη και να μας βοηθήσει να κάνουμε την ενδοσκόπηση που τόσο έχουμε ανάγκη, ώστε να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε. Εξάλλου, το συμπαντικό στοιχείο της χρονιάς αυτής δεν είναι άλλο από το νερό, που συμβολίζει την κάθαρση, και το γιν, τη θηλυκή φύση. Από τις 22 Ιανουαρίου του 2023 μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου του 2024, το τρίτο κατά σειρά κινεζικό ζώδιο θα μας παρασύρει στον χορό του, για να μας αφήσει λίγο πιο σοφούς, λίγο πιο ώριμους. Αν αναρωτιέστε «πώς θα μας πάει φέτος», αρκεί μια μικρή αναδρομή σε προηγούμενες Χρονιές του Λαγού: 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011, 2023… Ναι, η επόμενη θα είναι το 2035. Αλλά μέχρι τότε έχουμε άλλα δώδεκα χρόνια.

Τι μας περιμένει
Για τους Κινέζους, ο λαγός είναι ένα ήμερο πλάσμα που αντιπροσωπεύει την ελπίδα και τη μακροζωία. Είναι τρυφερό, γλυκό, κι αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που φέρνει μαζί του σαν ζώδιο, στη χρονιά που εκπροσωπεί. Σύμφωνα με την κινεζική μυθολογία, η Chang’e, Θεά του Φεγγαριού, έχει έναν λαγό ως κατοικίδιο, το μόνο ζώο που θα μπορούσε να σταθεί δίπλα στην ιδιαίτερη ομορφιά και την ευγενική της φύση. Ναι, ο λαγός είναι η ενσάρκωση της Θεάς του Φεγγαριού, ένα σύμβολο αγνότητας και θετικής ενέργειας. Μας περιμένει λοιπόν, κατά τα φαινόμενα, μια ήρεμη χρονιά, που θα μας επιτρέψει να ξεκουραστούμε, έπειτα από τις μάχες που έχουμε δώσει. Θα κυριαρχήσει το καλό γούστο, η λεπτότητα και η κομψότητα. Ο άνθρωπος θα αναγνωρίσει ότι η πειθώ είναι καλύτερη από τη βία. Η διπλωματία και οι καλές διεθνείς σχέσεις θα επικρατήσουν, ενώ σε όλα τα επίπεδα ο κόσμος θα κινηθεί με πρωταρχικές αξίες τη διακριτικότητα και τη φιλοσοφία της υποχωρητικότητας. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να βολευτούμε! Ο λαγός έχει την τάση να αδρανεί την οξυδέρκειά μας, να μας χαλαρώνει παραπάνω απ’ όσο μας κάνει καλό, και να ενισχύει την τάση μας για τεμπελιά.
Τα κινεζικά άστρα επιφυλάσσουν για τη Χρονιά του Λαγού εύκολα κέρδη, διασκέδαση, αλλά, παράλληλα, αναβολή των δυσάρεστων καθηκόντων. Η πολυτέλεια και η ανεμελιά, που τόσο στερηθήκαμε με τα πλήγματα που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια, θα μας αποζημιώσουν φέτος, και μάλιστα με το παραπάνω. Αρκεί να μη μαζευτεί δουλειά για την επόμενη χρονιά!

Γεννημένοι τη Χρονιά του Λαγού
Μήπως γεννηθήκατε κάποια Χρονιά του Λαγού; Σύμφωνα με την κινεζική κουλτούρα, ο λαγός είναι το πιο τυχερό από τα δώδεκα ζώα. Συμβολίζει το έλεος, την κομψότητα και την ομορφιά. Οι άνθρωποι που γεννιούνται το Έτος του Λαγού είναι ήρεμοι και ειρηνικοί. Αποφεύγουν να τσακώνονται, είναι καλλιτέχνες και έχουν καλό γούστο. Εστιάζουν στη λεπτομέρεια και φροντίζουν να γίνονται όλα σωστά. Όσοι γεννιούνται τη Χρονιά του Λαγού τείνουν να έχουν κάποια χαρακτηριστικά των πραγματικών λαγών: Συνήθως είναι ήσυχοι, ενεργούν όμως γρήγορα όταν χρειάζεται. Αν και φαίνονται ήπιοι και μαλακοί, οι λαγοί στην πραγματικότητα είναι σε εγρήγορση, δεν εμπιστεύονται εύκολα τους άλλους και είναι πολύ δύσκολο να τους ξεγελάσεις. Γενικά, οι άνθρωποι-λαγοί είναι θετικοί, ευγενικοί και κομψοί. Αγαπούν την ελευθερία, αλλά, μόλις βάλουν στόχους, απλώς προχωρούν προς την επίτευξή τους χωρίς περισπασμούς. Είναι αυτοπειθαρχημένοι, το τυπικό είδος ανθρώπων που είναι αυστηροί με τον εαυτό τους αλλά ανεκτικοί με τους άλλους. Οι λαγοί είναι έξυπνοι και θα κάνουν τα πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάτι που τους καθιστά καλούς και σχολαστικούς ερευνητές. Είναι ανασφαλείς και ευαίσθητοι, δεν δέχονται εύκολα την επίκριση και αντιπαθούν τις αλλαγές.

Goto Top