Η σούπα miso είναι μια απλή αλλά πολυδιάστατη σούπα, που εξελίσσεται εδώ και αιώνες στην ιαπωνική κουζίνα. Αποτελείται από έναν αρωματικό ζωμό dashi και πάστα miso, δημιουργώντας ένα γεύμα γεμάτο umami γεύση. Καταναλώνεται καθημερινά στην Ιαπωνία, καθώς είναι ένα θρεπτικό γεύμα, χαμηλό σε θερμίδες και εύκολο στην παρασκευή.
Τι είναι η σούπα Miso;
Η σούπα miso παρασκευάζεται με δύο βασικά συστατικά: το dashi και την πάστα miso. Το dashi είναι ένας αρωματικός ζωμός που συναντάται ως kombu dashi, katsuobushi dashi ή shiitake dashi ανάλογα με την πρώτη ύλη του. Τόσο το dashi όσο και η πάστα miso, που παράγεται από ζυμωμένα φασόλια σόγιας, χαρίζουν στη σούπα την χαρακτηριστική της umami γεύση και τα πλούσια αρώματα.
Είδη Dashi
- Kombu Dashi: Φτιάχνεται από φύκια kombu, προσδίδοντας απαλή γεύση. Είναι η καλύτερη επιλογή για χορτοφαγικές εκδοχές της σούπας miso, καθώς έχει φυσική νοστιμιά χωρίς ζωικά προϊόντα.
- Katsuobushi Dashi: Προέρχεται από νιφάδες bonito και έχει έντονη γεύση θαλασσινών. Χρησιμοποιείται ευρέως στις παραδοσιακές ιαπωνικές συνταγές, προσφέροντας βαθύ, αλμυρό χαρακτήρα στη σούπα.
- Shiitake Dashi: Φτιάχνεται από αποξηραμένα μανιτάρια shiitake και είναι ιδανικό για vegan και vegetarian εκδοχές της σούπας miso. Τα μανιτάρια δίνουν μια γήινη αρωματική διάσταση στο ζωμό, ενισχύοντας το umami στοιχείο.
Δες παρακάτω τη συνταγή:
Awase Dashi Miso Soup
Yλικά:
200 gr Morinaga/Mori-Nu Tofu Firm
1 τμχ Dashi Kombu
12 gr Wadakyu Bonito Flakes Katsuobushi
4 κ.σ. Hikari Miso Paste White Organic
1000 ml Νερό
2 τμχ Φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
- Προσθέστε το νερό και 1 κομμάτι kombu σε μια κατσαρόλα. Σιγά σιγά να πάρει μια βράση, (περίπου 10 λεπτά) σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για να βγάλετε όσο το δυνατόν περισσότερο umami από το kombu. Ακριβώς πριν βράσει ο ζωμός, αφαιρείτε το kombu και το αφήνετε στην άκρη για άλλη χρήση. Αυτό είναι το Dashi Kombu.
- Προσθέστε το katsuobushi (αποξηραμένες νιφάδες παλαμίδας) στο kombu dashi και αφήστε το ξανά να βράσει. Μόλις βράσει το ντάσι, μειώστε τη φωτιά, σιγοβράστε για μόλις 30 δευτερόλεπτα. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το katsuobushi να βυθιστεί στον πάτο, περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, περάστε από ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα. Αυτό είναι το Awase Dashi. Μπορείτε να αποθηκεύσετε το dashi στο ψυγείο σας για 3-5 ημέρες.
- Για να φτιάξετε την miso soup, προσθέστε το awase dashi στην κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει αργά σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια σβήστε τη φωτιά.
- Προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας miso. Βάλτε το miso σε μια κουτάλα, προσθέτετε σιγά σιγά το dashi στην κουτάλα και ανακατέψτε με ξυλάκια να διαλυθεί εντελώς και το προσθέτετε στο dashi.
- Kόψτε το τόφου σε κύβους ½ ίντσας και προσθέστε στη σούπα miso. Προσθέστε το τόφου αφού διαλυθεί τελείως το miso.
- Προσθέστε τα φρέσκα κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα .Ζεστάνετε τη σούπα miso, αλλά μην τη βράσετε γιατί χάνει γεύση και άρωμα.