Τα τελευταία χρόνια, η kombucha έχει αρχίσει να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε ράφια, ψυγεία και social media.
Κάποιοι τη βλέπουν ως ένα υγιεινό ρόφημα, άλλοι σαν κάτι… λίγο περίεργο. Αλλά τι είναι τελικά αυτή η kombucha που πίνουν όλοι;
Η kombucha είναι ένα φυσικό, ελαφρώς ανθρακούχο ρόφημα που φτιάχνεται από τσάι (μαύρο ή πράσινο) και μια συμβιωτική καλλιέργεια ζυμών και βακτηρίων που λέγεται SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Μέσα από μια διαδικασία ζύμωσης, το μείγμα αυτό μετατρέπεται σε ένα ρόφημα με ξεχωριστή γεύση και οφέλη για την υγεία. Η ιστορία της kombucha κρατάει αιώνες. Πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στην αρχαία Κίνα, όπου ήταν γνωστή ως “το ελιξίριο της μακροζωίας”. Από εκεί πέρασε στην Ιαπωνία, στη Ρωσία και αργότερα στην Ευρώπη και την Αμερική. Τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει φανατικό κοινό και στην Ελλάδα. Η γεύση της kombucha είναι ιδιαίτερη, ούτε εντελώς γλυκιά, ούτε ξινή. Θυμίζει λίγο ξύδι μήλου, αλλά είναι πιο δροσιστική και ευχάριστη, ειδικά όταν είναι παγωμένη. Πλέον κυκλοφορεί σε δεκάδες παραλλαγές: λεμόνι, τζίντζερ, ρόδι, passion fruit, μάνγκο, και πολλές ακόμα, που κάνουν τη γεύση πιο απολαυστική, ακόμα και για όσους δεν τρελαίνονται για το τσάι.
Η kombucha είναι πλούσια σε προβιοτικά που βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου και περιέχει αντιοξειδωτικά. Πρόκειται για μια φυσική και ελαφριά επιλογή για όσους θέλουν να αποφεύγουν τα αναψυκτικά με ζάχαρη.