Food Stories

ALL ABOUT PANKO

Τι είναι το Panko;

To panko είναι το βασικό συστατικό που χαρίζει τραγανή επικάλυψη σε πολλά αγαπημένα πιάτα.

Νatto: Η υπερτροφή που διχάζει την Ιαπωνία.  

Το natto είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό τρόφιμο που παρασκευάζεται από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση. Σε πολλά ιαπωνικά σπίτια, ανοίγοντας το ψυγείο, θα βρεις σίγουρα τη διάσημη αυτή υπερτροφή αλλά σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα στην Ιαπωνία μόλις το 62% το απολαμβάνει και δεν το καταναλώνει μόνο για τα διατροφικά του οφέλη.

ALL ABOUT SHOYU

Τον 7ο αιώνα,  οι βουδιστές μοναχοί έφεραν στην Ιαπωνία τη σάλτσα σόγιας. Εισήγαγαν στη χώρα τη χορτοφαγία φέρνοντας μαζί τους πολλά προϊόντα με βάση τη σόγια, όπως η soy sauce.

WOK: ΜΑΘΕ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΤΗΓΑΝΙ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ

Το πιο διάσημο τηγάνι του ανατολικού κόσμου, που πλέον χρησιμοποιείται σε κάθε γωνιά της γης, κατάγεται από την Κίνα. Πιστεύεται ότι εμφανίστηκε κατά τη δυναστεία Χαν και χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη ξήρανση σιτηρών.

ALL ABOUT JAPANESE KNIVES

Μπορεί κανείς εύκολα να συσχετίσει ένα ιαπωνικό μαχαίρι με το σπαθί ενός ιάπωνα σαμουράι, χωρίς να έχει και πολύ άδικο. Η κατασκευή των ιαπωνικών μαχαιριών για μαγειρική χρήση εξελίχθηκε παράλληλα με τα διάσημα σπαθιά των Ιαπώνων πολεμιστών και μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα είχε τελειοποιηθεί.

Yuzu: Τα ιαπωνικό εσπεριδοειδές που κερδίζει διαρκώς την προσοχή του γαστρονομικού κόσμου

Η Ιαπωνία έχει εσπεριδοειδή για κάθε εποχή και για τους Ιάπωνες, η λέξη yuzu (γνωστή και ως ιαπωνικό κίτρο), αναμφισβήτητα φέρνει συνειρμικά  στο μυαλό το Χειμώνα. Αντί για ξύδι, το να στύβεις λίγο χυμό από yuzu ή να πασπαλίζεις λίγο από το ξύσμα του πάνω από ένα πιάτο, είναι το μυστικό που φέρνει άρωμα σε κάθε γεύμα.

UMESHU: ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΛΙΚΕΡ ΑΠΟ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ UME

Το Umeshu (梅酒) είναι το διάσημο ιαπωνικό λικέρ που φτιάχνεται από την ωρίμανση ολόκληρων των δαμάσκηνων ume (με το κουκούτσι), όσο αυτά είναι ακόμη άγουρα και πράσινα, μέσα σε λικέρ μαζί με ζάχαρη.

DASHI – Ο ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ ΙΑΠΩΝΙΚΟΣ ΖΩΜΟΣ

Το Dashi (だ し, 出 汁) ή Dashijiru (出 し 汁), είναι ο διάσημος ζωμός που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά πολλών ιαπωνικών πιάτων. Τόσο σημαντικός και απαραίτητος στις συνταγές, που χρησιμοποιείται απαρέγκλιτα στην καθημερινή ιαπωνική κουζίνα και η ύπαρξή του εντοπίζεται από την περίοδο Edo (17ος αιώνας).

ΚΟΥΖΙΝΑ KAISEKI: Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ HAUTE CUSINE

Η ιαπωνική κουζίνα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς του κόσμου κι αν κάποιος επιθυμεί να έρθει σε επαφή με το γαστρονομικό μεγαλείο της, δεν έχει παρά να τη γνωρίσει μέσα από την κομψότητα των πιάτων ενός Kaiseki μενού.

Goto Top